[<-- Terug]

17 december 2017

Voor Materieel 1946 richten we ons deze week op de geluidseffecten. Aan de hand van geluidsopnamen van echte Materieel 1946 treinstellen worden zoveel mogelijk de bijpassende geluidseffecten gesampled. Een tijdrovende klus, maar wel een belangrijke klus, de juiste geluidseffecten dragen mede bij aan het feit dat de treinstellen tot leven komen. Daarnaast wordt komende week tijdens de testritten uiteraard ook de scripting getest. Daarbij wordt ook de werking in Quickdrive bekeken, want het bleek dat het mogelijk is om met een Materieel 1946 treinstel in Quickdrive met gestreken pantografen te vertrekken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Momenteel ziet het er met de scripting goed uit, maar wellicht duiken er nog bugs op.

Verder is door een aantal optimalisaties de 'memory footprint' van de trein teruggebracht. In ieder geval ligt deze nu aanzienlijk lager dan bij bijvoorbeeld de Materieel 1954 treinstellen uit Dutch Classics 8. Dat betekent dat we met de beperkte middelen, we hebben immers tijdens het rijden minder dan 4 Gigabyte RAM in de 32 bits simulatie 'te besteden', wat meer lucht hebben. Uiteraard houden we de originele versie, die een stuk 'zwaarder' is voor Train Simulator achter de hand, mochten we ooit in superhoge schermresolutie, waarin elke texture haarscherp zichtbaar is, en in een 64 bits versie van Trian Simulator gaan rijden, want dan liggen de grenzen van hetgeen een simulatie aankan, een stuk hoger. En we hoeven dan al het huiswerk niet nogmaals te doen, wat in de nabije of verre toekomst veel ontwikkeltijd kan schelen. Je kunt het maar op de plank hebben liggen.

Wanneer de geluidseffecten gereed zijn, is Materieel 1946 gereed voor release en dat betekent dat het treinstel dan zo snel mogelijk beschikbaar komt. Het zijn traditioneel bijzonder drukke dagen voor de kerst, maar ook de afronding van Materieel 1946 staat voor deze week op de agenda.

4 december 2017

Bij deze nieuwe informatie over de komende release van Dutch Classics 10, Materieel 1946. De 3D modellen van de treinen en de passenger views (vier stuks) zijn inmiddels gereed. De cabine (twee edities) is eveneens gereed. Er is nog een kleine issue met de animatie van één van de cabinedeuren, maar de verwachting is dat die issue snel opgelost zal zijn. De komende week wordt de scripting van de treinen verder getest en de nog ontbrekende geluidseffecten worden toegevoegd. De intentie is om Dutch Classics 10 nog dit jaar te releasen, dat wil zeggen, voor het einde van de maand. Het zou mooi zijn als dat nog voor de kerst lukt, maar het hangt een beetje af van de testbevindingen of dat nog gaat lukken.

14 oktober 2017

Ook in de afgelopen maand is er hard gewerkt aan Materieel 1946 voor DTG Train Simulator. De verzameling van uitvoeringen van Materieel 1946 is nu volledig en ziet er als volgt uit:

1 - Olijfgroen met zilver dak, rode neus (initële uitvoering)

2 - Groen met zilverkleur, rode neus

3 - Groen met grijs, rode neus

4 - Groen met grijs, 'vink' op neus

5 - Groen met grijs, gestileerde vleugel

6 - Groen met grijs, gestileerde vleugel met reclamebanen

7 - Gemoderniseerd geel, reclamebanen en vernieuwd interieur

De status van de bouw is momenteel als volgt:

- 3D mesh treinen, interieur en exterieur - 95 procent gereed.

- Textures - 95 procent gereed

- Geluiden en geluidseffecten - 50 procent gereed

- Scripting: gereed

- Cabines (A en B treinstelbak hebben elk een verschillende cabine gekregen, de achterzijde van de cabine wijkt af): 95 procent gereed

- Passenger views: - 50 procent gereed (3x 1e klasse, 3x 2e klasse)

De bestemming van de treinstellen wordt inmiddels, net als bij Materieel 1954 voor DTG TS 2017, getoond op koersborden aan de zijkant van de trein. De koersborden zijn op dezelfde wijze als bij Materieel 1954 met toetscombinaties te bedienen, dus de bestemming kan op eenvoudige wijze gekozen worden.

Wordt vervolgd!

2 september 2017

Let op!: In verband met deelname aan een evenement worden bestellingen vandaag en morgen vanaf 20:00 uur verwerkt.

Ander nieuws: inmiddels is de scripting voor de Mat'46 treinstellen vrijwel compleet. Zowel simple mode als expert mode functioneren nu prima in de treinstellen. De functies die geboden worden komen deels overeen met de functies die in de latere Mat'54 treinstellen beschikbaar zijn. Uiteraard zijn er specifieke zaken. Zo biedt de scripting in Mat'46 de mogelijkheid om elke pantograaf afzonderlijk in- of uit te schakelen vanuit de cabine. In het grootbedrijf wordt van elk Mat'46 treinstel slechts één pantograaf actief gebruikt, met de tweede pantograaf (elke bak in de treinstellen bezit één pantograaf) als reserve.

Verder is de verzameling treinstellen voor Dutch Classics 10 inmiddels compleet gemaakt. De laatste uitvoering, het gemoderniseerde gele type treinstel, waarvan aan het eind van het actieve leven van Mat'46 een aantal hebben rondgereden, is inmiddels ook beschikbaar. Voor elk treinstel is een passenger view beschikbaar, zowel in de eerste als in de tweede klasse.

3 augustus 2017

Dienstmededeling: voor diegenen die bestellen via het bestelformulier en denken dat zij geen bevestiging ontvangen, en daarom nog een keer proberen te bestellen: controleer de map 'ongewenste mail' in uw mailprogramma. Bestellingen worden normailter altijd bevestigd, indien uw bestelling vragen oproept, melden wij ons per mail bij u. Dit werkt echter allemaal alleen indien uw mail provider onze emails niet tegenhoudt!

13 juni 2017

In deze nieuwsupdate nieuwe informatie over de stand van zaken rondom de ontwikkeling van Dutch Classics 10 - Mat'46. In het afgelopen half jaar zijn wij hoofdzakelijk bezig geweest met de ontwikkeling van deze karakteristieke treinstellen. Het ontwikkelen van virtueel rollend materieel in de kwaliteit die wij graag op de baan willen brengen kost relatief veel tijd. Desondanks zal de release van Dutch Classics 10 niet al te lang meer op zich laten wachten.

Inmiddels is de cabine van de Mat'46 treinstellen voor een groot deel gereed om op Train Simulator te worden losgelaten. De cabview is nog niet helemaal compleet, maar een groot deel van de wanden, vloeren, plafond, instrumentenpaneel en andere onderdelen zit er al in en is gerendered voor een realistische licht/schaduwwerking. In december hebben we reeds de cabne samengesteld. Dat betekent dat we op dit moment veel tijd kunnen besparen, omdat de cabine alleen nog geschikt gemaakt behoeft te worden voor Train Simulator.

Van de Mat'46 treinstellen die in Dutch Classics 10 meegeleverd worden, zijn inmiddels alle typen, op één na - uitvoering met de modern gele kleurstelling - vormgegeven.

De treinstellen hebben inmiddels al vele kilometers gemaakt in Train Simulator. Ze functioneren prima in combinatie met de Mat'54 en Mat'57 treinstellen die in het grote voorbeeld onderling te koppelen waren en prima samen konden rijden, weliswaar met een snelheidsbeperking.

Als we vooruit kijken zijn er nog wel een paar weken nodig om zowel de treinstellen als de cabine en de scripting gereed te krijgen. De planning was, de release rond het einde van deze maand te plannen, maar het wordt spannend of die planning inderdaad gehaald gaat worden. We verwachten in ieder geval weinig tot geen technische tegenslagen meer, zodat er geen grote vertraging zou moeten ontstaan.

Uiteraard wordt een aanzienlijk aantal consists (treinsamenstellingen) meegeleverd, niet alleen voor de Mat'46 treinstellen zelf, maar ook in combinatie met Mat'54 en Mat'57 voor diegenen die Dutch Classics 6 en/of Dutch Classics 8 bezitten.

29 april 2017

Het scripten van de functies van Mat'46 is gestart. Het 3D model van de buitenzijde is nog niet helemaal gereed, maar omdat Mat'46 nu toch al in DTG Train Simulator op de baan verschijnt kan een deel van de functies, zoals de werking van pantografen en deuren alvast getest worden. In grote lijnen komen de functies overeen met die van Mat'54 uit Dutch Classics 6 en 8, met uitzondering van die zaken die specifiek zijn voor Mat'46.

25 april 2017

Het is alweer enige tijd geleden dat wij voor het laatst een nieuwsupdate hebben geplaatst. Intussen is het werk aan de Mat'46, met wat onderbrekingen, aanzienlijk gevorderd, maar we zijn er helaas nog niet: de release laat nog even op zich wachten. Eind maart waren we in de gelegenheid om een aantal ritten in de Mat'46 van het Spoorwegmuseum te maken tijdens het afscheid van de Hoekse Lijn; behalve het feit dat dit een bijzonder leuke ervaring was, hebben we tijdens het evenement nog een aantal goede detailfoto's kunnen maken die hebben bijgedragen om aan de buitenzijde nog wat finesses toe te voegen. De vormgeving van het interieur van het virtuele treinstel bleek na een inspectie van de binnenzijde van de echte Mat'46 dik in orde! Een groot deel van het 3D model is inmiddels gereed. Momenteel wordt de tweede bak van de ELD2 compleet gemaakt. Daarna volgen nog de aanpassing van de treinstellen voor de verschillende periodes waarin deze in dienst waren, de cabine, de scripting, de geluidseffecten en animaties en de afrondende zaken voor de release en dan is Mat'46 eindelijk gereed voor release. We houden jullie de komende tijd zoveel mogelijk op de hoogte van de vorderingen!

28 februari 2017

Inmiddels heeft Mat'46 succesvol proefgereden in Train Simulator. Het is een prachtig model van de zogeheten Muizenneus geworden dat het bijzonder goed zal doen in historische en eigentijdse Nederlandse routes. Omdat het configureren van de functies in de cabine, de afbouw van het interieur en de voorbereiding van de release hun tijd nodig hebben, is de verwachting dat Mat'46 eind april geheel gereed zal zijn. Het 3D model ziet er bijzonder herkenbaar uit, ware het niet dat nog niet alle componenten zij overgezet naar het TS2017 model, waardoor het nog niet mogelijk is om screenshots te publiceren. In de komende weken wordt het treinstel verder getest en gereed gemaakt voor release.

18 februari 2017

De bouw van de Mat'46 treinstellen gaat uiteraard ook in 2017 door. De tijd wordt momenteel een beetje verdeeld tussen de ontwikkeling van Dutch Classics 10 en het maken van objecten voor een Nederlandse route (niet onder de vlag van Dutch Classics, maar vanuit een andere partij). Wat Mat'46 betreft ziet het er goed uit. De eerste bak is 99 procent gereed. Uitsluitend wat kleine details ontbreken nog, verder is deze treinstelbak gereed voor TS 2017. Ook de tweede bak nadert voltooiing. Op dit moment wordt het laatste gedeelte van het interieur in deze tweede bak (2e/3e klasse) van het Mat'46 ELD2 treinstel ingebouwd. Voor het interieur van Mat'46 zijn vrijwel alle onderdelen nieuw gemaakt om deze zoveel mogelijk te laten lijken op het grote voorbeeld, in plaats van het lenen van onderdelen van de nieuwere modellen zoals de Mat'54 serie. Natuurlijk blijft de vormgeving een benadering, want het is immers een simulatie. De tweede bak van het Mat'46 tweetje is momenteel rond 80 procent gereed. Van de treinstelbak met de tweede klasse behoeven naast het resterende interieur verder namelijk alleen nog de onderzijde en wat onderdelen voor de overgang naar de eerste bak te worden vormgegeven.

n.b.: Voor uw en onze veiligheid is onze website www.dutch-classics.com inmiddels via https bereikbaar.

19 december 2016

Na de bouw van de cabine van de Mat'46 treinstellen maken we de komende week een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van de Mat´46 treinstelserie: het eerste treinstel wordt ccompleet gemaakt en zal - als alles goed gaat - nog voor de kerst voor het eerst in Train Simulator 2017 op de testbaan verschijnen!

9 december 2016

De ontwikkeling van Mat'46 voor Train Simulator 2017 verloopt voorspoedig. De ontwikkeling, die eind augustus is gestart loopt inmiddels al weer een paar maanden met wat onderbrekingen door andere activiteiten. Het ontwikkelen van virtueel rollend materieel voor Train Simulator is een zeer tijdrovende activiteit. Om een indruk te geven, de ontwikkeling begint bij het verzamelen van zoveel mogelijk documentatie, zoveel mogelijk fotomateriaal en zoveel mogelijk tekeningen waarop de precieze afmetingen van het materieel wordt aangegeven. Pas nadat deze informatie beschikbaar, is het goed mogelijk om met de bouw van het virtuele model te starten met het detailniveau dat we voor ogen hebben. Zoals al eerder aangegeven luistert de vormgeving van de Mat'46 treinstellen en dan vooral de neus, zeer nauw. Bij de buitenzijde van het model valt nog wel een en ander te smokkelen, maar de cabine bevindt zich in de ronde neus van het treinstel en wanneer de afmetingen niet goed overeenkomen met het echte model, is het niet mogelijk de verschillende elementen in de cabine goed op hun plaats te krijgen. Gelukkig is het ontwikkelproces in dit opzicht bijzonder goed verlopen, want de bouwstenen van cabine vallen in de afmetingen goed op hun plaats.

Wat is er nu gereed? Momenteel hebben we:

In de screenshots is te zien hoe het interieur van de treinstellen er momenteel uitziet. Wat te zien is, zijn wat 'under construction' renders in de 3D editor van het balkon in de ELD2, de 1e klasse en de bagageruimte. Ook de gedeeltelijk afgebouwde cabine is te zien. Disclaimer: de renders tonen de ontwikkelversie van Mat'46. De uiteindelijke vormgeving van de definitieve versie kan dus afwijken van deze modellen. Alle 3D objecten zijn met opzet in algemene vorm gemaakt, dus nog niet specifiek voor Train Simulator, zodat het zonder al te veel impact mogelijk is om de 3D objecten in de toekomst naar een andere trein simulatiepakket te exporteren.

Een blik vooruit: aan de cabine zit nog een weekendje werk. Daarna is de cabine gereed om geschikt gemaakt te worden voor Train Simulator. Dit houdt in dat de textures worden omgezet en worden voorzien van de juiste (kunstmatige) licht- en schaduwwerking, dat de animaties van de controls in de cabine, van asbakjes tot de regulator en de zijdeuren, worden aangemaakt en geëxporteerd en dat de Blueprints in Train Simulator worden samengesteld, samen met de scripting.

De scripting van de Mat'46 treinstellen is grotendeels gelijk aan die van Mat'54, om de doodeenvoudige reden dat de treinstellen in het grootbedrijf onderling te koppelen zijn, wat inhoudt dat de functionaliteit in grote lijnen overeen dient te komen.

In vergelijking met de 'look en feel' vanuit de Hondekop cabine is een rit in de cabine van de Mat'46 wel even wennen, aangezien de positie van de machinist een stuk lager ligt (in de render is ter verlevendiging van het plaatje een achtergrond aan de echte wereld ontleend). In de echte cabine van Mat'46 bestaat de zitplaats van de machinist uit een eenvoudig klapstoeltje, maar daar hebben we in de virtuele Mat'46 gelukkig geen last van.

Wordt vervolgd!

25 oktober 2016

De ontwikkeling van de Mat'46 treinstellen verloopt nog steeds voorspoedig. Alle samenstellende wagons van Mat'46 zijn inmiddels vormgegeven en wachten op de invulling van de details. Momenteel werken we aan het vormgeven van het interieur van de treinstellen - op basis van rendering, net als bij de vorige add ons. Het resultaat ziet er weer bijzonder mooi uit en is voor diegenen die Mat'46 uit het museum of het vroegere grootbedrijf kennen, zeer herkenbaar. Aan het interieur van de treinstellen is het tijdperk te zien waarin deze zijn gebouwd; de binnenverlichting was bijvoorbeeld ingericht op basis van gloeilampen, hoewel een en ander later in beperkte mate is gemoderniseerd. Zodra de treinstellen voor een testrit de virtuele baan op gestuurd worden volgen er wat screenshots!

3 oktober 2016

De ontwikkeling van Mat'46, het huidige project, verloopt volgens plan. Met grote precisie worden de tekeningen gevolgd en wordt het materieel vormgegeven in de juiste maten. Wat met name belangrijk is, is de vorm van de neus van de treinstellen. Deze lijkt eenvoudig, maar bezit een zeer karakteristieke vorm. De voorzijde van de treinstellen is inmiddels reeds zeer herkenbaar, net als de indeling van de verschillende bakken waaruit de treinstellen bestaan. Vormgegeven worden zowel de tweetjes als de viertjes. We houden u op de hoogte van de vorderingen. De draaistellen zijn inmiddels gereed, de overige onderdelen van de treinstellen zijn in bewerking!

6 augustus 2016

Versie 2.0 van Dutch Classics 3 is vanaf nu op aanvraag beschikbaar. De installatieprocedure die ervoor zorgt dat automatisch de juiste installatiemap wordt gekozen is nog op een paar punten verbeterd, op basis van ervaringen van trainsimmers.

Ander nieuws: de ontwikkeling van de volgende add on voor Train Simulator is gestart. Voor het materieeltype dat in Dutch Classics 10 zal verschijnen gaan we iets verder terug in de tijd dan de vorige add ons, hoewel het materieel tot in de beginjaren 80 van de vorige eeuw op het Nederlandse spoorwegnet te zien is geweest: Materieel 1946. Deze serie wordt een bijzonder leuke en nuttige toevoeging aan de collectie historisch materieel. Mat'46 was immers geregeld te zien in combinatie met Mat'54 uit Dutch Classics 6 en 8. Voor de update van Dutch Classics 6 wordt momenteel nog de handleiding aangepast.

26 juli 2016

NS 1200 versie 2.0 is reeds enige tijd gereed. De release heeft even op zich laten wachten, in verband met een aantal belangrijke aanpassingen in de installatieprocedure. Een aantal zaken is toegevoegd, waaronder een handige controle of de gekozen installatielocatie van de add on de juiste is. Hierdoor weet u als niet technische trainsimmer meteen of de treinen in de juiste map worden geinstalleerd. De installer zocht al automatisch de juiste installatiemap, nu wordt ook gecontroleerd of de map écht de juiste is. Dit spaart u mogelijke frustratie doordat Train Simulator de treinen niet kan vinden wanneer ze op een onjuiste plek terecht zijn gekomen, en het spaart u en ons eveneens een hoop heen en weer mailen om de oorzaak van issues als gevolg van een mislukte installatie te achterhalen. Versie twee van de 1200 wordt sinds afgelopen weekend uitgeleverd aan iedereen die de 1200 nieuw bestelt. Bestaande bezitters van de 1200 krijgen binnenkort eveneens op aanvraag de beschikking over versie twee van de 1200, zodat iedereen die hierop prijs stelt de meest recente versie bezit. De uitlevering aan bestaande bezitters van de 1200 wordt momenteel voorbereid. Omdat de structuur van de add on 'onder de motorkap' herzien is, is dit niet zomaar een update, maar een volledig nieuwe installatie.

De aangepaste versie van Dutch Classics 6 Mat'54 deel 1 is eveneens gereed, op de Nederlandse en Engelse handleiding na. De uitlevering van deze versie start zodra de handleiding is aangepast. Ook voor deze add on geldt dat bestaande bezitters van Dutch Classics 6 binnenkort de beschikking krijgen over deze nieuwe versie. Tevens bevat de installer dezelfde functionaliteit als de installer van Dutch Classics 3. De functies in de treinstellen uit Dutch Classics 6 zijn met de update gelijk getrokken met die van Dutch Classics 8. Tevens is het uiterlijk op een aantal punten aangepast. Omdat veel bestanden gewijzigd zijn, waaronder de 3D mesh van elk treinstel, wordt de update aangeboden als volledig nieuwe installatie.

10 juli 2016

Tijdens de laatste tests van de 1200 is een kleine issue met het remsysteem naar boven gekomen. Uiteraard wordt deze opgelost voordat versie 2 van de 1200 live gaat. We hebben dus nog iets meer tijd nodig.

7 juli 2016

Het heeft om allerlei redenen nog even geduurd, maar de nieuwe versie van de 1200 uit Dutch Classics 3 is eindelijk gereed. Deze nieuwe versie is veel meer dan zomaar een update. Alle locs, cabviews, scripts zijn opnieuw geëxporteerd; bijna alle textures en blueprints zijn eveneens opnieuw geëxporteerd, een aantal animaties is toegevoegd en met extra functies kunt u zaken in de wagons uit Dutch Classics 7 en Dutch Classics 9 besturen, zoals deur- en lichtbediening. Tevens is een handmatige vertrekfluit vanuit de loc toegevoegd. De draaistellen van de loc zijn opnieuw gerendered, één hoofduitvoering en een subuitvoering van loc zijn extra toegevoegd aan het pakket. In simple mode en expert mode is eveneens een aantal zaken voorzien van een update. Het remluchtsysteem is herzien en zowel in simple mode als in expert mode kunnen de locs gesleept worden zondat dat de pantografen automatisch omhoog komen. De loc kan hierdoor bij gebruik in spelerstreinen in een trein als niet bestuurde loc meegenomen worden, zoals in het grote voorbeeld. De handleidingen zijn aangepast en up to date gemaakt, zodat deze overeenkomen ten opzichte van de nieuwe en aangepaste functies van de loc. Versie twee van de 1200 zal in de loop van het weekend beschikbaar komen. Daarna staan een update van de Mat'54 treinstellen uit Dutch Classics 6 op het programma en de start van de ontwikkeling van Dutch Classics 10.

13 juni 2016

Aan de aangepaste 1200 locs is een nieuwe feature toegevoegd. De cabinedeuren kunnen nu met het toetsenbord worden geopend en gesloten. De deuranimatie is verbeterd ten opzichte van de bestaande versie, de deurknoppen zijn nu geanimeerd uitgevoerd.

30 mei 2016

De update van de 1200 locs is bijna gereed. Momenteel wordt een uitbreiding van de functies van de ruitenwissers getest. In de bestaande versie van de 1200 werken de twee ruitenwissers in de cabine gelijktijdig, in de vernieuwde versie worden de twee ruitenwissers afzonderlijk bediend, net als bij de Mat'54 treinstellen. Om deze functie mogelijk te maken worden de blueprints, de scripting, de animaties en het 3D model van elke 1200 loc aangepast. Complicerende factor is het feit dat de 1200 locs twee cabines bezitten waar de Mat'54 treinstelbakken maximaal slechts één cabine bevatten, waardoor de besturing (als je het realistisch wil regelen) wat ingewikkelder is.

15 mei 2016

In de afgelopen week is nog een en ander in de rijtuigen aangepast, maar nu zijn we er eindelijk klaar voor: Dutch Classics 9 Plan E is beschikbaar in de shop!

8 mei 2016

De rijtuigserie Plan E is eindelijk gereed voor release en zal één van de komende dagen in de shop verschijnen. De afgelopen dagen zijn wat bugs verwijderd; de wagons zijn aan een intensieve test onderworpen om te zien of alles werkt zoals ontworpen. Ook zijn op basis van een twintigtal rijtuigstammen in totaal meer dan 140 quickdrive consists samengesteld. Deze zijn gemaakt in combinatie met respectievelijk de 1100, 1200 en 1300 loc uit Dutch Classics 5, 3 en 4. Tevens zijn voor sommige consists de wagons uit Megapack 1 en uit Dutch Classics 7 gebruikt, zodat we afwisselende wagoncombinaties met de Plan E rijtuigen op de baan kunnen brengen.

26 april 2016

Binnen enkele dagen kunnen we de relase van Dutch Classics 9 presenteren. De wagonserie is eingelijk gereed voor release! Er wordt momenteel nog gesleuteld aan scenario's en aan de geweatherde versie van de rijtuigen. We verwachten dat we de rijtuigen dit weekend kunnen presenteren. De afgelopen week hebben we nog een andere nieuwe versie van de rijtuigen toegevoegd aan de serie: de rijtuigen zoals ze eruit zagen na initiële aflevering. Dat wil zeggen: glanzend in de verf, geen spatje roest en aan alle kanten schoon en fris. Om deze versie van de rijtuigen te presenteren hebben we een tweetal scenario's voor de HCC Berkendam route toegevoegd aan de serie scenario's die met Dutch Classics 9 meegeleverd wordt. Tevens worden scenario's toegevoegd voor het rijden met een stam Plan E rijtuigen in combinatie met de 1200 loc. In totaal zullen met Dutch Classics 9 een tiental scenario's worden meegeleverd, naast een aantal quickdrive consists voor stammen Plan E rijtuigen in combinatie met 1100, 1200 en 1300 uit Dutch Classics 3, 4 en 5. We hebben inmiddels ook de bediening vanuit de geupgrade 1200 getest. Het zal na de update van de 1200 mogelijk zijn om licht en deuren te bedienen vanuit de loc. In het echte leven kon dit niet (de deuren van de Plan E rijtuigen kenden helemaal geen automatische deurbediening), maar het maakt het leven van virtuele machinist/conducteur een stuk gemakkelijker. Voor het rijden in combinatie met andere locs kunnen de functies van de rijtuigen bediend worden met het bedieningspaneel in de 'stuurstandversie' (eigenlijk niet het juistw woord, maar voor TS2016 zijn de wagons met bedieningspaneel een 'locomotief' zonder motor), zodat sluitseinen, deuren, verlichting en bestemmingsborden dan met de hand omgeschakeld kunnen worden. Omdat de bestemmingen op de bestemmingsborden tussen rijtuigseries onderling verschillen (voor Plan D zijn internationale bestemmingsborden meegeleverd in Dutch Classics 7) zijn de bestemmingsborden uitsluitend vanuit de wagons zelf te bedienen.

Tenslotte: diegenen die zich hebben geregistreerd onvangen automatisch bericht over de release van Dutch Classics 9. Nog enkele dagen geduld!

13 maart 2016

De Plan E rijtuigen die als eerstvolgende nieuwe release zullen verschijnen, zijn uitgebreid met de A/B serie. Nog één compartiment (de kopzijde met bagageruimte en toiletten) wacht op vormgeving, de overige compartimenten zijn gereed en wachten op assemblage in het rijtuig. Daarmee zal de Plan E rijtuigserie uit deze release worden gecompleteerd. Op een aantal details aan de buitenzijde na, zijn de Plan E B/C rijtuigen inmiddels gereed. Wat dan nog rest zijn het completeren van de A/B rijtuigen, de scripting en de handleiding, voordat we de Plan E rijtuigen kunnen releasen.

De NS 1200 locserie is uitgebreid met één nieuwe hoofdvariant en een extra variant van één van de bestaande uitvoeringen. Hieronder een aantal screenshots van de 1200-locs en de ontwikkelversie van de Plan E rijtuigen.

9 december 2015

Vanuit Dutch Classics kunnen wij een aantal positieve zaken melden. De eerste serie Plan E rijtuigen, de serie B/C rijtuigen, krijgt goed vorm en de karakteristieke vorm van de wagons is inmiddels zeer herkenbaar. De draaistellen zijn gedetailleerd vormgegegeven, evenals een groot deel van de onderbouw en de kopzijde van de wagons. Het werk richt zich nu op het afwerken van de kop van de rijtuigen en het interieur.

De update van de Mat'54 treinstellen wacht nog steeds op release, een deel van de scripting wordt nog aangepast waarna de update getest wordt, alvorens we deze beschikbaar stellen. Omdat sommige virtuele machinisten een issue ondervinden met de rijprestaties van de 1200 loc, is deze stevig onder handen genomen. Een korte lijst van updates en verbeteringen:

Deze update zorgt dus voor een aanzienlijke aanpassing in functies. Aan het uiterlijk van de loc wordt vooralsnog geen aanpassing gedaan, maar we houden de mogelijkheid open om twee extra uitvoeringen van de 1200 toe te voegen.

De update wordt momenteel getest; wanneer zich geen issues voordoen met de 1200 in combinatie met de update zal de update beschikbaar worden gesteld.

6 november 2015

De afgelopen maand hebben we besteed aan een rigoreuze vernieuwing van de software die nodig is om add ons voor Train Simulator te ontwikkelen. Om die reden konden wij de afgelopen maand even geen nieuwe screenshots laten zien. Vanaf nu gaan we weer op volle snelheid verder met onze ontwikkelactiviteiten!

30 september 2015

Inmiddels ligt de release van Dutch Classics 8 alweer twee weken achter ons. De release is vrij rimpelloos verlopen; er zijn slechts enkele issues gemeld, waarvan er één te maken had met de beschikbaarheid van de treinen in de meegeleverde scenario's. Verder zijn er wat cosmetische kleinigheden gesignaleerd die in een toekomstige update worden verholpen. Na de release van Dutch Classics 8 gaan we nu verder met het aanpassen van Dutch Classics 6. Het is de bedoeling dat Dutch Classics 6 wat functionaliteit betreft gelijk wordt aan Dutch Classics 8. Dit betekent dat een aantal animaties (o.a. van de ruitenwissers) aangepast wordt. De ruitenwissers in de Hondekoptreinstellen uit Dutch Classics 8 zijn immers individueel bedienbaar, de ruitenwissers in de Hondekoppen uit Dutch Classics 6 waren dat nog niet. Onder de motorkap gaan er echter veel meer wijzigingen plaatsvinden, waarvoor de scripting wordt aangepast. De scripting wordt gelijkgetrokken met de scripting uit Dutch Classics 8, zodat gemengde treinstellen met Hondekoppen uit Dutch Classics 6 en Dutch Classics 8 zonder problemen mogelijk zijn, net als in het grote voorbeeld.

Een cosmetische aanpassing aan de neus van de Hondekoppen uit Dutch Classics 6 zorgt ervoor dat de grijze schortplaat onder neus niet meer 'doorzichtig' is en overeenkomt met de neus van de Hondekoppen uit Dutch Classics 8. De animaties, de blueprints waarin alle functies zijn opgenomen én de scripting zijn inmiddels voor een groot deel aangepast, de helft van de serie Hondekoppen is naar de werkplaats gebracht om voorzien te worden van de aanpassing aan de neus.

De overige releaseplannen zijn nog niet aangepast. Dit betekent dat de aanpassing van de locseries 1100, 1200 en 1300 nog steeds op de planning staan. Ook een nieuwe materieelserie is in ontwikkeling. De keus is gevallen op de rijtuigserie Plan E. Deze past bijzonder goed in de collectie klassieke loc- en rijtuigseries en is bovendien een aanzienlijk minder uitgebreid project dan de Hondekopseries uit Dutch Classics 8, iets waar we inmiddels wel aan toe waren.

12 september 2015

De nieuwe website is eindelijk online! Dutch Classics 8 is nu ook verkrijgbaar in de shop.

1 september 2015

Gezien de huidige staat van ontwikkeling ziet het ernaar uit dat de release van Dutch Classics 8 voor volgende week gepland kan worden. Wat staat er verder op de releaseplanning na de release van Dutch Classics 8? Een kleine opsomming:

29 augustus 2015

Laatste toevoeging aan de Hondekoppen en Beneluxen is de parkeerrem - een bijzonder handige feature om te voorkomen dat de trein spontaan aan het rollen slaat. Dutch Classics 6 wordt intussen gepatcht om de functionaliteit gelijk te maken aan Dutch Classics 8, zodat de treinen probleemloos uitwisselbaar zijn. De Hondekoppen uit Dutch Classics 6 krijgen onder meer de licht aangepaste neus en de scripting met alle features uit Dutch Classics 8. Intussen gaat het scripten door om de Dutch Classics locs te voorzien van nieuwe functies.

21 augustus 2015

Het heeft even geduurd, maar de Mat'54 en Mat'57-treinen functioneren inmiddels op vrijwel alle punten naar behoren. Laatste toegevoegde feature is het bedienen van de drie ruitenwissers in de cabine afzonderlijk. De nieuwe website is eveneens gereed voor lancering. Intussen hebben we ook een test uitgevoerd met de Dutch Classics locs in combinatie met veel geavanceerdere scripting dan momenteel toegepast wordt bij deze modellen. Eén van de zaken die getest is, is de samenvoeging van simple mode en expert mode in één locmodel, op dezelfde manier als dit bij de Hondekoptreinstellen toegepast wordt. Deze feature lijkt prima te werken en vereenvoudigt het gebruik van de treinen omdat hiermee het onderscheid tussen simple mode- en expert mode locs zou vervallen. Immers, deze feature is dan omschakelbaar.

24 juli 2015

De tests van de treinen voor Dutch Classics 8 gaan nog even door, met als doel uiteraard een zo vlekkeloos mogelijke release. De combinatie van Mat'54 en Mat'57 in Train Simulator biedt een aantal interessante technische uitdagingen. Voorbeeld: de Benelux-treinstellen ondersteunen twee stroomsystemen, het Nederlandse en het Belgische systeem. Het Belgische stroomsysteem wordt niet ondersteund door de 'gewone' Hondekoppen. Als het stroomsysteem dus op 3000 volt (België) geschakeld wordt en een Beneluxstel wordt aan een Mat'54 treinstel gekoppeld, dan is het de bedoeling dat het Mat'54 treinstel geen hoogspanning via het 3000 volt systeem ontvangt. Deze systematiek werkt inmiddels, het is één van de interessante aspecten van het rijden met tweesysteemtreinstellen in combinatie met binnenlandse treinstellen.

10 juli 2015

Dutch Classic 8 is inmiddels gereed voor wat betreft de treinstellen, de scripting en alles wat hierbij hoort. De komende tijd wordt getest én geoptimaliseerd om ervoor te zorgen dat we, gegeven het hoge detailniveau van de treinen, een minimum aan systeembelasting en het maximum aan performance kunnen bereiken. Waar mogelijk wordt, gegegen de releasedatum die we inmiddels in gedachten hebben, nog een en ander aan functies toegevoegd.

Daarnaast zijn de voorbereidingen voor de bouw van volgende add ons en voor updates van de bestaande add ons gestart, zodat we na de release van Dutch Classics 8 een vliegende start kunnen maken voor de add ons daarna. Doelstelling is om de komende add ons binnen aanzienlijk minder ontwikkeltijd te realiseren!

4 juli 2015

Momenteel worden de puntjes op de spreekwoordelijke i gezet voor het gereedmaken van Dutch Classics 8 voor een komende release. De scripting is inmiddels compleet en de Beneluxtreinstellen en andere Hondekoppen rijden prima met elkaar samen in gemixte treincombinaties. Verder is onze nieuwe website in ontwikkeling die de huidige website op termijn gaat vervangen. Belangrijkste reden daarvoor is de wens voor veel meer flexibiliteit in de content en het kunnen ondersteunen van een meertalige site, hetgeen in de huidige opbouw niet goed mogelijk is. Momenteel wordt alle content netjes overgezet van de oude naar de nieuwe site; zodra de nieuwe site gereed is gaat ie live. Deze switch van oude naar nieuwe site zal geruisloos plaatsvinden.

20 juni 2015

De scripting voor Dutch Classics 8 is bijna gereed. De functies in expert mode benaderen in de huidige versie nog iets meer de realistische bediening van de Hondekop-treinstellen. Tevens is een aantal functies in expert mode gewijzigd of toegevoegd. Een aantal voorbeelden: - gesleept worden van de treinstellen door een andere locomotief, in geval van defect of onderhoud, is nu mogelijk terwijl de pantograaf van de treinstellen gestreken blijft; - de bediening van de pantograaf werkt alleen als luchtdruk voor de bediening beschikbaar is. Indien geen luchtdruk beschikbaar is in de luchtleiding, is het mogelijk om de pantograaf met handbediening omhoog te takelen. Hiervoor is een nieuwe toetscombinatie gedefinieerd. Tevens is een 'spaarreservoir' toegevoegd waarmee het hoofdreservoir bij gebrek aan luchtdruk van lucht kan worden voorzien. Bij de start van een scenario wordt het spaarreservoir geladen met een willekeurige luchtdrukwaarde. Dit betekent dat soms wel, soms geen lucht beschikbaar is en dus de pantograaf soms met de hand omhoog getakeld moet worden, alvorens de compressor het luchtsysteem van luchtdruk kan voorzien. Dit alles uiteraard uitsluitend in expert mode. - de compressor, die o.a. het remsysteem van lucht voorziet, werkt uitsluitend indien hoogspanning aanwezig is. Indien de pantograaf bij gebrek aan luchtdruk niet automatisch bediend kan worden: zie hierboven - de bediening van de front- en sluitlichten kan nu geschakeld worden zonder dat stuurstroom ingeschakeld is. De verwachting is dat nog een dag of wat werk nodig is om de scripting te voltooien. Wanneer de scripting gereed is, is alle content voor Dutch Classics 8 ook gereed. Om te voorkomen dat de add on mét issues wordt gereleased, wordt een en ander allereerst nog grondig getest. Momenteel ziet het er in ieder geval naar uit dat de release van Dutch Classics 8 dichtbij is.

9 juni 2015

De ontwikkeling en tests van de scripts voor Dutch Classics 8 is in volle gang en verloopt prima. Naar verwachting wordt de scriptontwikkeling deze week afgerond. De werking van de Mat'54 Hondekoppen en de Mat'57 Benelux-stellen wordt op elkaar afgestemd, hoewel de Beneluxstellen als extraatje een tweesysteem-feature bezitten die de 'gewone' Hondekoppen niet bezitten. Deze tweesysteemfeature is uiteraard in de scripting van de Beneluxstellen meegenomen. Zowel de Belgische als de Nederlandse pantograaf op de Beneluxstellen is daardoor functioneel. Om te voorkomen dat er in de scripting van de Hondekoppen uit Dutch Classics 6 en die uit Dutch Classics 8 grote verschillen zullen ontstaan, volgt na release van Dutch Classics 8 een update van de besturingsscripts voor Dutch Classics 6, zodat in beide add ons de functionaliteit gelijk wordt getrokken. Ook zonder deze update rijden de Hondekoppen uit beide add ons overigens prima samen in één treinsamenstelling. Hieronder een screenshot tijdens één van de tests op het aloude TestTrak, waarbij getest wordt of een losgekoppelde treinstel-'bak' zonder pantograaf zich echt gedraagt als een bak zonder pantograaf. Zodra de bak losgekoppeld wordt valt nu de hoogspanning weg en kan er niet meer op eigen kracht mee gereden worden. Op deze screenshot is ook de dakconstructie goed te zien. In de klassieke uitvoering van de Hondekoppen ontbrak een set leidingen op het dak die in de latere versies wel te zien is. De constructie van het dak wijkt desondanks af van de eerdere series Hondekoppen, waar de 'ribbels' op het dak in de lengterichting nog ontbraken.

1 juni 2015

De Beneluxen zijn inmiddels gereed! Laatste stap in de ontwikkeling van Dutch Classics 8: de scripting van de Benelux-treinstellen. Hieronder de twee uitvoeringen van deze treinstellen: de klassieke uitvoering, te herkennen aan de lichtgele band en de restauratie/keuken in één van de twee bakken en de gemoderniseerde uitvoering met driepunts-frontlampen.

1 mei 2015

Het dak van de Benelux-stellen is inmiddels vormgegeven op basis van het beschikbare fotomateriaal. Daarbij heeft de de 'Belgische' pantograaf een afwijkende constructie gekregen, net als in het voorbeeld. Volgende stap: de verdere details op de treinstellen vormgeven.

26 april 2015

Naast de ontwikkeing van de cabine van de Beneluxen, waarvoor nog een aantal kleine aanpassingen worden gemaakt, wordt het dak van de Benelux Mat'57 treinstellen voorzien van detaillering, zoals leidingen en elektrische installaties. Eén van de twee Mat´57 bakken is inmiddels al voorzien van details, de tweede bak volgt. Dit is de allerlaatste (relatief) grote klus voor de ontwikkeling van Dutch Classics 8. Daarna volgen de voltooiing van de scripting, de aankleding van de Benelux-stellen met opschriften, zowel aan de buitenzijde als in het interieur en nog een laatste kwaliteitsronde om te zien of alle treinen die onder Dutch Classics 8 worden uitgebracht echt in orde zijn. Sluitstuk van de ontwikkeling is het maken van een aantal scenario's. Hierna zal, na meer dan een jaar sleutelen, de nieuwe add on dan daadwerkelijk gereed voor release!

24 april 2015

De cabine van de Mat'57-Beneluxen voor Dutch Classics 8 is inmiddels succesvol geïmporteerd in Railworks!. Hieronder een screenshot van de ontwikkelversie: De cabine wordt nu tot leven gebracht met de besturingsscripts. Interessante uitdaging hierbij is het feit dat de Benelux-treinstellen zowel 1500 volt voor het Nederlandse bovenleidingsysteem als 3000 volt voor het Belgische bovenleidingssysteem ondersteunen. De spanning is vanaf het instrumentenpaneel omschakelbaar.

13 april 2015

Hieronder is een render te zien die toont hoe het interieur van de cabine van de Beneluxen gaat worden: De geometrie is inmiddels vrijwel gereed, de cabine wordt nu gereed gemaakt voor gebruik in TS2015.

3 april 2015

De cabine van de Beneluxen is voor een groot deel gereed en is nu voor degenen die dit materieeltype kennen zeer herkenbaar geworden, Het vormgeven van de cabine heeft langer geduurd dan gepland, niet omdat de bouw van de cabine zo gecompliceerd is, maar omdat andere uitdagingen dan het ontwikkelen van de Benelux-treinstellen aandacht vereisten. Inmiddels is de volle aandacht weer bij het completeren van de Beneluxen en de Hondekopseries voor Dutch Classics 8. De werking van de scripting wordt in de tweede serie Hondekoppen en in de Beneluxen aangepast ten opzichte van de huidige Hondekopseries uit Dutch Classics 6. De aanpassingen komen na de release van Dutch Classics 8 beschikbaar als patch voor Dutch Classics 6, zodat de Hondekoppen uit beide add ons op dezelfde manier functioneren. De aanpassing heeft te maken met onder andere de werking van het remsysteem, dat opnieuw wordt uitgewerkt in de scripting voor de expert mode-functie.

26 februari 2015

De tests van de Hondekopserie is tot nu toe succesvol verlopen. De treinstelseries zijn gereed, wat rest nu is de completering van de Benelux-treinstellen. Er is een aantal schoonheidsfoutjes in de treinen weggepoetst en de reacties op de treinstellen die in Dutch Classics 8 te zien zullen zijn, zijn bijzonder positief. In de afgelopen dagen is de cabine van de Mat'54 treinstellen enigszins aangepast; het betreft hier wat cosmetische wijzigingen. inmiddels is ook de vormgeving van de cabine van de Benelux-treinstellen gestart. Over de Beneluxen is bijzonder gedetailleerde technische informatie voorhanden - veel meer informatie dan in Train Simulator 2015 gebruikt zal worden in deze release - waardoor er een goede basis is om deze treinstellen het juiste gedrag in de simulatie mee te geven. De cabine van de Beneluxen wijkt vooral af op het gebied van het instrumentenpaneel, dat op sommige details dezelfde stijl laat zien (bijvoorbeeld voor wat betreft de schakelaars) als de 1100- en 1300-locs. Wordt vervolgd!

30 januari 2015

De Hondekopviertjes voor Dutch Classics 8 zijn inmiddels gereed. Een en ander heeft iets langer geduurd dan gepland, maar het uitgangspunt is: beter goed werkend dan te snel gereleased met issues. Van elke serie ELD4-stellen is nu een versie met eenbeenpantografen en een versie met klassieke pantografen. Van de intercity-uitvoering van de ELD4-stellen is bovendien een dubbele serie beschikbaar, omdat de intercitybeschildering na verloop van tijd werd aangepast. In onderstaande screenshots is onder meer een ELD4-intercitytrein te zien in de oudere beschildering, waarbij de zijdeuren deels nog grijs waren. Momenteel worden de treinen nog uitgebreid getest en waar mogelijk wordt de performance geoptimaliseerd. Komende twee weken worden de Benelux-stellen gecompleteerd, waarna Dutch Classics 8, op scenario's en handleiding na, eindelijk gereed zou moeten zijn!

12 januari 2015

Het nieuwe jaar trappen we af met een screenshot van een aantal van de treinstellen uit Dutch Classics 8. De serie viertjes is inmiddels uitgebreid met de treinstelseries met de eenbeen-pantograaf, zoals hieronder te zien is. De serie Hondekopviertjes is na de serie ELD2-treinstellen de tweede serie die gereed wordt gemaakt voor de release. Het integreren van de eenbeenpantografen in de treinstellen had wel wat voeten in de aarde. Immers, de loop van de leidingen over het dak van de kopbakken moest hiervoor aanzienlijk aangepast worden om deze weer met de werkelijkheid te laten overeenkomen. De serie tweetjes heeft voor de release inmiddels ook een extra passenger view gekregen. In het Bk-rijtuig uit deze serie kan men zich, net als in de ABDk-bak door vrijwel de gehele wagon bewegen, zodat men het treinstel vanuit vele gezichtspunten kan bekijken als virtuele passagier. Aan het eind van deze week zal de serie viertjes naar verwachting gereed zijn voor release, waarna als sluitstuk van de bouw van het materieel de voltooiing van de Benelux-stellen zal volgen.

27 december 2014

De Benelux-tweetjes zien er inmiddels completer uit dan de versie van een dag of tien geleden die hieronder in de screenshot te zien is. Een groot deel van de details van de treinstelserie is inmiddels ingevuld. Het interieur van de 'klassieke' Benelux-tweetjes toont een aantal overeenkomsten met de oudere uitvoeringen van de Hondekoptreinstellen, zij het dat de indeling van het interieur uiteraard aanzienlijk anders is dan de Mat '54 treinstellen. De Benelux-tweetjes zijn inmiddels onderverdeeld in twee series die elk op details een aantal verschillende uitvoeringen kennen. Inmiddels kunnen we de verwachting uitspreken dat Dutch Classics 8 binnen ongeveer een maand gereed zal zijn voor release. Dutch Classics 8 zal daarmee onze eerste nieuwe add on release van 2015 worden.

18 december 2014

De Benelux-tweetjes die voor Dutch Classics 8 in ontwikkeling zijn, vorderen gestaag. Hieronder een screenshot van de huidige staat van ontwikkeling. Na de vele kilometers met de groene, gele en intercity-uitvoering van de Hondekoppen is het even wennen aan de donkerblauwe kleur van de treinstellen. In onderstaande screenshot is het dak nog niet gedetailleerd, deze actie staat voor één van de komende dagen op het programma.

3 december 2014

Hieronder een screenshot van het interieur van de gemoderniseerde intercity-versie van de Hondekop uit Dutch Classics 8. Het was aangenaam reizen in de rijtuigen met coach-stoelen!

2 december 2014

Onze testroute is zelfs in december nog in zomersfeer. Hieronder een screenshot van de Mat'54 treinstellen uit Dutch Classics 8: drie generaties naast elkaar. Binnenkort kan het rijtje uitgebreid worden met de Benelux-hondekoppen.

30 november 2014

In de afgelopen weken hebben we aan drie zaken uitgebreid aandacht besteed: - Ontwikkelen scenery-objecten (bovenleiding met behulp van de gantry tool en bebouwing voor toekomstige routes) - Afbouw Benelux treinstellen - Experimenteren met 3D en virtual reality De meest interessante ontwikkeling, waarover veel meer te vertellen valt dan in deze update past, is het beoordelen van de mogelijkheden die 3D en virtual reality bieden in combinatie met Railworks Train Simulator. Aanleiding daarvoor was het beschikbaar hebben van een Oculus Rift DK2, een virtual realitysysteem dat momenteel in ontwikkeling is. Virtual reality is een fascinerende technologie. Als simulatie-enthousiasten zijn we altijd op zoek naar zoveel mogelijk 'immersion' in de simulatie, het gevoel dat je niet naar een platte rechthoek met bewegende plaatjes zit te kijken - het beeldscherm - , maar dat je daadwerkelijk in de cabine van een trein zit en met vele tonnen staal over het spoor suist. Het kijken naar een plat scherm is leuk, maar overtuigt uiteindelijk steeds minder qua ervaring. Zonder een wetenschappelijk onderbouwd verhaal te schrijven - het is niet meer dan een weegave van onze ervaringen op dit vlak - zien we grofweg drie mogelijkheden om het gevoel van realisme te verhogen, naast uiteraard de nodige investeringen in hoge kwaliteit geluidskaarten en grafische kaarten om beeld en geluid een stuk luisterrijker te maken: 1. bouwen van een fysieke treincabine, equivalent aan de manier waarop sommige flight simulator-fans een fysiek model van een cockpit van een vliegtuig nabouwen. 2. het weergeven van de simulatie op het scherm in 3D 3. het gebruiken van een VR bril, zoals Oculus Rift Het bouwen van een realistische fysiek model van een locomotiefcabine kost veel tijd en geld en aangezien bijna iedere cabine anders is ingericht, heb je realisme voor maar één type loc of treinstel, dus deze vergezochte optie is uitsluitend haalbaar voor de echte doorzetters met zeer veel vrije tijd en een ongebruikte kamer of kelder. 3D-weergave is een technologie die inmiddels een aantal jaren bereikbaar is voor de consument, getuige de vele 3D monitors en 3D TV's die te koop zijn. In combinatie met een 3D bril en de juiste drivers is het mogelijk om simulatiegames in 3D te spelen. Het voordeel: je ziet diepte in het beeld in de simulatie, waarbij het gevoel van realisme sterk toeneemt. Het nadeel: het blijkt voor sommigen erg vermoeiend voor de ogen te zijn, omdat het 3D effect soms overdreven wordt weergegeven. Hieraan valt gelukkig wel een en ander te tweaken, afhankelijk van de 3D driver die gebruikt wordt. Virtual reality is - hoewel dit niet voor iedereen zichtbaar is - bezig aan een grote revival, zo blijkt uit allerlei initiatieven in die richting en een groeiend aantal spellen biedt ondersteuning voor deze technologie. We hebben een aantal weken de Oculus Rift DK2 Development Kit kunnen testen en dat leverde verrassende inzichten op. Het gevoel van immersion in simulatiegames is in onze ervaring, ondanks de nog beperkte ondersteuning, de bugs die zo nu en dan de kop opsteken en ondanks de nog vrij lage resolutie (960x1080 pixels per oog) bijzonder overtuigend. Je kijkt niet meer naar een plat beeldscherm, maar de simulatie is nu helemaal om je heen, je zit er middenin. Objecten van tien meter hoog zijn in virtual reality ook echt tien meter hoog. Voorwaarde: een pc die genoeg rekenkracht en GPU-kracht bezit. Ook is in sommige gevallen veel geduld nodig om software te laten werken, want het is en blijft een Development Kit die vooral op softwaregebied nog niet gereed is voor de 'gewone' consument. Helaas ondersteunt Railworks de Oculus Rift DK2 momenteel niet goed. 3D-beeld met third party drivers is in combinatie met Oculus Rift weliswaar met wat beperkingen mogelijk, de camerapositie is helaas nog statisch, omdat in Railworks head tracking en positional tracking in combinatie met de 3D drivers nog niet werken. Deze zaken zijn wel nodig om ervoor te zorgen dat het beeld overeenkomt met de bewegingen van de speler. Verder is het configureren van 3D in combinatie met Railworks eveneens niet geschikt voor onervaren gebruikers. Er moet nog een en ander onder de motorkap geconfigureerd, getroubleshoot en getweakt worden om het 3D effect te bereiken en dan nog is het niet helemaal perfect. Er is bij de tests een indrukwekkende reeks Railworks crashdumps gegenereerd voordat de simulatie in 3D wilde functioneren. Het wachten is dus nog op een update van Railworks die (zo werd in de virtuele wandelgangen van het internet vernomen) er wellicht wel binnen afzienbare tijd gaat komen en in ieder geval Oculus Rift DK2 gaat ondersteunen. Pikant detail: in de keyboard mapping van Railworks wordt verwezen naar een toetsenbordcombinatie die een 'Oculus mode' activeert, maar deze lijkt bedoeld te zijn voor Oculus Rift DK1, de voorganger van de huidige Development Kit. Om toch iets van de virtual reality ervaring mee te pikken, hebben we bij wijze van test een 3D model van de meest recente 1100 uit Dutch Classics 5 met een aantal andere objecten naar een virtuele miniwereld in Unity 3D geëxporteerd. Unity 3D is een pakket dat zich zeer goed leent voor het maken van spelomgevingen, met volledige ondersteuning voor Oculus Rift DK2. Het resultaat is zeer interessant te noemen. Je kunt in virtual reality om de loc heen lopen, naar binnen kijken, etc.., maar rijden gaat jammer genoeg niet, aangezien het in deze vorm uitsluitend een scenery-object is en geen treinsimulatie. Het effect daarentegen is zeer overtuigend. Voor je staat plotseling een levensgrote 1100-loc. Dit heeft ook te maken met het detailniveau van de Dutch Classics 1100, want qua detailniveau ontbreekt er aan de buitenzijde vrij weinig in vergelijking met de echte 1100. Met de herinnering aan de bezichtiging van de echte 1100 in het achterhoofd, waarbij de ervaring om naast een echte 1100-loc te staan destijds veel indruk maakte, hebben we de virtuele 1100 in 3D VR van alle kanten bekeken. De ervaring is bijna net zo indrukwekkend. De loc is geen plaatje meer op een rechthoekig scherm, maar gevoelsmatig staat er een echte 1100 voor je neus: bijna 90 ton staal en ijzer die boven je uit torent. Je bent geneigd om de loc goedmoedig aan te raken om het koele ijzer te voelen - zonder effect uiteraard, want de 1100 is in VR geheel virtueel, dus het levert voor kijkers in de buurt een vrij komisch beeld op: een speler die in het luchtledige tast. Naast het nieuws over 3D en VR is er nog positief nieuws over de Beneluxen. Momenteel verloopt het bouwen een stuk sneller, dus binnenkort valt er hopelijk weer resultaat te tonen via deze website. Realistische verwachting is dat het hele pakket de komende maand gereed komt. De eerste bak is inmiddels ingericht en ziet er al herkenbaar uit. Ook zijn we bezig om te onderzoeken of met de nieuwe gantry-tool het huidige Dutch Scenery bovenleidingssysteem verbeterd kan worden. Er zijn nog geen demonstreerbare resultaten, maar de nieuwe mogelijkheden lijken zeer interessant.

3 november 2014

Uiteraard hebben wij de afgelopen weken allerminst stilgezeten! De Beneluxen zijn in ontwikkeling, de intercity-uitvoering van de Hondekoppen staan op wat details, zoals de decals na, klaar om op vele virtuele spoorwegen ingezet te worden en daarnaast is een serie objecten ontwikkeld die hun weg naar toekomstige routes zullen vinden. Uitsluitend goed nieuws dus. Om een en ander te illustreren volgen screenshots zodra er iets moois in definitieve uitvoering te tonen valt.

24 oktober 2014

Belangrijke mededeling: in verband met een evenement worden uw bestellingen op 24 en 26 oktober na 20:00 uur verwerkt. Important message: Due to an event, your orders will be processed after 20:00 CET on October 24th and October 26th. Wichtige Mitteilung: Am 24. und 26. Oktober werden Ihre Bestellungen erst ab 20:00 h verarbeitet!

8 oktober 2014

Inmiddels is de volledige set ELD2- en ELD4-treinstellen van de 'traditionele' Mat'54 Hondekoppen van de latere series voor Dutch Classics 8 gereed. Ook de intercity-uitvoering van de ELD4-treinstellen is compleet, de treinstellen hebben inmiddels een aantal proefrondjes gereden en het moet gezegd worden dat de treinstellen er visueel erg aantrekkelijk uit zien in het strakke blauw en geel! Het interieur van de intercity-Hondekoppen met de kenmerkende stoelen in coach-opstelling wordt momenteel samengesteld. Er blijft voor de release van Dutch Classics 8 dan alleen nog wat verfijning van de verschillende Hondekop-uitvoeringen over, naast de vormgeving van de Benelux-treinstellen. Het zal dan ook niet heel lang meer duren voordat duidelijk wordt wanneer Dutch Classics 8 kan verschijnen. Screenshots van de materieelseries in intercity-uitvoering komen binnenkort op de site. Een andere activiteit betreft de content van Dutch Classics Megapack 1. Bij wijze van test is één van de Plan D-restauratierijtuigen uit Megapack 1 van gedetailleerde draaistellen en van gedetailleerde onderbouw voorzien, waarvan hieronder een screenshot te zien is in combinatie met een turkoois rijtuig uit Dutch Classics 7. Zoals te zien is, is dit een mooie combinatie, dus ongetwijfeld gaan we hier in de toekomst nog iets mee doen! Interessant vraagstuk is momenteel: wat komt er na Dutch Classics 8? Uiteraard is het antwoord: Dutch Classics 9, naast de nodige updates her en der, maar op welk materieeltype de keus gaat vallen is nog even de vraag. Zoveel ideeën, zoveel mogelijkheden.... Voor de afwisseling wellicht weer een een loc- of rijtuigserie, want in die categorie is nog genoeg content die schreeuwt om een virtuele weergave in Railworks Train Simulator.

21 september 2014

Vandaag wordt de serie ELD4-treinstellen compleet gemaakt; het laatste stukje interieur, de grote bagageruimte is inmiddels in het treinstel ingebouwd. De komende week worden de laatste zaken die nog aan de ELD2- en ELD4-series ontbreken, toegevoegd, waarna de modernste ELD4-serie wordt overgeschilderd in het blauw/gele kleurenschema waarin zij na de verbouwing tot 'coach'-treinstellen hebben rondgereden. Het interieur wordt dan eveneens aan deze uitvoering aangepast.

14 september 2014

De bouw van de treinen voor Dutch Classics 8 gaat in hoog tempo door. Dutch Classics 8 zal bestaan uit drie hoofdseries Hondekop-treinstellen; de status is momenteel als volgt: - Mat'54 ELD2, latere series met o.a. gewijzigde ramen en gewijzigd dak): gereed - Mat'54 ELD4, latere series met traditionele indeling, series met geel/blauw kleurenschema, gemoderniseerd interieur en 'coach'-stoelen: deels gereed - Mat'57, Benelux-stellen (twee uitvoeringen): bouw gestart

30 augustus 2014

Een korte video zegt meer dan duizend woorden. Hieronder een korte video-impressie van één van de treinstellen uit Dutch Classics 8. Hierin is met name het detailniveau van het interieur te zien: De 1200 uit Dutch Classics 3 is onlangs voorzien van een aantal kleine verbeteringen: de koppelingen zijn op onder andere op de juiste hoogte geplaatst, de locs hebben een nette schaduw onder het 3d model gekregen en het script dat de locs aandrijft is op een aantal punten aangepast. Bij wijze van test is de 1200 voor onderstaande screenshot voorzien van dezelfde turkooise kleur als die van de Plan D rijtuigen uit Dutch Classics 7. Resultaat hiervan is dat de kleur van de loc veel beter bij die van de rijtuigen uit DC07 past. De geupgrade versie (1.2) van de 1200 wordt vanaf nu uitgeleverd, waarbij de installatie plaatsvindt via een nette installer, zoals in de nieuwste Dutch Classics add ons. Voor bestaande bezitters van de 1200 komt tzt een patch. Er komen namelijk nog additionele verbeteringen aan het model van de locs. De kleuraanpassing wordt een optionele patch, omdat de turkooise rijtuigen uit Dutch Classics 1/2/Megapack 1 nog wel de overeenkomstige kleur van de ´oude´ turkooise versie van de 1200 bevatten. Bovendien blijft de turkooise tint een kwestie van smaak - sommigen geven wellicht de voorkeur aan een iets minder uitbundige kleur op de locs.

17 augustus 2014

De stemming bij Dutch Classics is ondanks het druilerige augustusweer opperbest. De Plan Q serie Mat 54 treinstellen (de ELD2-serie) is voor een groot deel gereed, naar verwachting wordt die serie in de komende week voltooid. Issues met de bouw zijn nauwelijks opgetreden en de enige uitdaging die nog ligt is het goed inpassen van LODs, zodat de polycount op afstand binnen de perken blijft. De raampartijen van de treinen zijn ten opzichte van eerdere screenshots gewijzigd. Omdat de buitenzijde van de ramen de toets der kritiek nog niet kon doorstaan is voor de textures op de zijramen gekozen voor weergave op basis van fototextures en dat oogt direct een stuk realistischer omdat de beste weergave van de werkelijkheid nu eenmaal de werkelijkheid zelf is. De tweede serie Hondekoppen die in aanbouw is, de serie ELD4-treinstellen met dezelfde ramen als de Plan Q stellen en zowel met traditioneel als gemoderniseerd interieur met 'coach-stoelen' is eveneens reeds voor een deel gereed. De ELD2 stellen vormen de basis van de Benelux-treinstellen waarvan de bouw binnenkort start. Omdat de vorm van de Beneluxstellen in grote lijnen hetzelfde is als de ELD2-stellen kan voor een deel 'geleend' worden bij deze treinstellen, hetgeen de bouw versnelt. Het interieur en cabine zijn daarentegen afwijkend, zodat op dat punt nog wel wat gesleuteld moet worden. Indien niet voldoende informatie voorhanden is om een realistische cabine voor de Beneluxstellen vorm te geven (goed fotomateriaal bleek lastig te vinden), wordt de cabine op een later tijdstip gebouwd en gebruiken we voorlopig de standaard Mat'54 cabine. Zoals uit dit verhaal duidelijk wordt hebben wij ondanks de afwezigheid van regelmatige updates in de afgelopen maand zeer zeker niet stilgezeten, zij het dat het bouwtempo wat lager lag dan gebruikelijk. We zijn ook aan het werken aan een 'roadmap' voor de komende tijd om te bepalen welke updates van bestaande treinen en welke nieuwe treinen de voorkeur verdienen. Onze geïnteresserden kunnen zo bovendien zien wat er de komende tijd te verwachten valt.

14 juli 2014

Gespot in de testroute: het Mat'54 tweetje in ontwikkeling uit één van de 'nieuwere' series uit Dutch Classics 8. Binnenkort van wat dichterbij te bekijken!:

19 juni 2014

De eerste volledige bak van de serie Mat'54 treinstellen van de latere series voor Dutch Classics 8 rijdt inmiddels dagelijks zijn proefrondjes. Stap voor stap wordt het interieur, dat vorige maand is voorbereid, in het treinstel geplaatst. Momenteel is de passenger view van het treinstel zo ingesteld dat je je in de simulatie door de volledige lengte van de treinstelbak kunt bewegen, voortbordurend op de uitgebreide passenger view functie die beschikbaar was in de stijlvolle Plan D wagons uit Dutch Classics 7. Een interactieve passenger view gaat (nog) niet lukken omdat dat niet te combineren valt met de cabview in een treinstel. Behalve het detailniveau van het interieur is (uiteraard) de vormgeving van het interieur in de passenger view en in de external view van de trein identiek, omdat dezelfde bron is gebruikt. Alles functioneert tot nu toe prima! Ten opzichte van de eerste serie is nu het bagagecompartiment gedetailleerder vormgegeven, op basis van nieuwe foto's van het interieur. Ook de rest van het interieur is vernieuwd, het toevoegen van de 'coach' versies van de treinstellen start binnenkort. Verder wordt ook tijd besteed aan scenerybouw voor de testroute en - met een iets lagere prioriteit - aan het ontwikkelen van een website die de bestaande website op termijn zal gaan vervangen. Met name de ondersteuning voor verschillende talen is in de huidige website lastig in te passen; daarnaast ondersteunt de huidige website geen geavanceerde betaalmethoden, iets wat ook hoog op de wensenlijst staat.

3 juni 2014

De groene Mat'54-4 (Dutch Classics 6) poseert hieronder op een van de stations in de testroute, met op de achtergrond een paar van de de boomsoorten die in de afgelopen weken in ontwikkeling waren.

1 juni 2014

Ook als hier even geen nieuwsberichten gepost worden gaat het werk aan treinen en andere objecten uiteraard gewoon door, net als in de afgelopen weken het geval is geweest. De eerste nieuwsupdate heeft betrekking op de ontwikkeling van de tweede Mat'54 serie. Het ontwikkelen van de treinstellen verloopt zonder issues; screenshots volgen zodra er meer te zien is dan een gedeeltelijk afgebouwd treinstel. Zodra alle bouwstenen van het interieur hun uiteindelijke vorm hebben gekregen zullen deze hun weg vinden naar de treinstellen en de respectievelijke passenger views van elke bak die een passenger view zal bevatten. De verwachting is dat het indelen van de bakken vrij snel zal gaan na het voltooien van het interieur. Vooralsnog ziet het er allemaal nog prima uit! De Dutch Classics testroute is wederom grondig op de schop gegaan. De dubbele grote ovaal met uitlopers waaruit de route bestond is vervangen door een 'van A naar B' traject, weliswaar met een keerlus aan de uiteinden, zodat rondjes maken voor testdoeleinden nog steeds mogelijk is. De structuur biedt op deze manier betere mogelijkheden voor het maken van interessante scenario's. Rondrijden over een cirkelvormig traject als TestTrak is immers leuk voor demo's, maar gaat uiteindelijk wat vervelen. De verwachting is dat met de nieuwe routestructuur meer interessante scenario's kunnen worden gemaakt. Voor de testroute is veel tijd gestoken in het ontwikkelen van realistisch groen. De 'forward facing' trees (die zo heten omdat zij altijd naar de speler toe gekeerd zijn) die tot nu toe in gebruik waren, waren weliswaar bijzonder goed voor de performance, maar deze groenobjecten werpen geen enkele schaduw en passen ons inziens niet bij trainsimmen anno 2014. De belichting in de route wordt door het gebrek aan licht- en schaduwwerking namelijk vlak, saai en onrealistisch. Ook het gebruik van standaard Railworksbomen bood helaas geen adequate oplossing. Ongetwijfeld zitten er zeer goede exemplaren tussen, maar de gedetailleerde 3D Railworks bomen die in de route uitgeprobeerd zijn, bevatten takken in 3D en forward facing textures voor de bladeren. Ook dat is logisch uit performance overwegingen, het resultaat is dat de schaduwen er wat griezelig uit gaan zien omdat alleen de takken schaduw werpen; de bladeren zijn immers schaduwloze textures. Vanwege deze beperkingen én vanwege het feit dat het veel praktischer is om bomen uit eigen kwekerij mee te leveren, is besloten om zelf een aantal boomsoorten vorm te geven. Bijkomend aspect bij het gebruik van bomen van andere partijen is altijd het risico dat de gebruiker van een route op zoek moet naar een bomenpakket dat wellicht in de toekomst heel lastig te vinden is; met zelf ontwikkelde bomen en struiken wordt dit euvel voorkomen. Het ontwikkelen van realistisch groen kostte veel tijd en heeft veel misbaksels en een paar mooie resultaten opgeleverd, zij het nu nog uitsluitend in zomeruitvoering. Het resultaat is inmiddels - hoewel het een kwestie van smaak blijft - zeer het aanzien waard.

6 mei 2014

Parallel aan de ontwikkeling van het interieur is de eerste bak van de tweede Hondekopserie in aanbouw; deze is vandaag voor het eerst op de rails in de testroute verschenen. Het 3d model is nog verre van compleet, maar dat gaat de komende tijd uiteraard veranderen!

4 mei 2014

De ontwikkeling van het interieur van de tweede serie Hondekoppen verloopt voorspoedig en volgens plan. De coupé's zijn tot op de centimeter nauwkeurig vormgegeven en het interieur wordt netjes en voorbeeldgetrouw gerendered en voorzien van fototextures waar nodig.

26 april 2014

Momenteel wordt het interieur van een eersteklas coupé van de tweede serie Hondekoptreinstellen ingericht. Het interieur is zeer snel veranderd van een leeg casco in een herkenbaar interieur: prullenbakken worden opgehangen, tafeltjes worden onder de ramen bij de stoelen geschroefd en de sierstrips, verlichting en luidsprekers worden op de juiste plek geplaatst. Uiteraard zullen ook in deze coupé de voorbeeldgetrouwe, gerieflijke eerste klas banken niet ontbreken. Zodra een toonbare coupé zichtbaar is, zullen we weer wat screenshots plaatsen. Verder is een groot aantal andere zeer bruikbare objecten in elkaar gezet. Een flink aantal bomen en struiken zijn in 3D gemodelleerd voor de testroute die in aanbouw is (weliswaar alleen nog in zomeruitvoering). De route was voorheen geheel voorzien van forward facing trees, de meest simpele uitvoering van virtuele bomen in TS2014. Dit type bomen levert een vrij saai licht- en schaduwbeeld op; schaduwen van het groen zijn met dit type groen volledig afwezig. Met het nieuw ontwikkelde groen krijgt de route veel meer diepte. Vooral bij laagstaande zon wordt het rijden door de route zeer aangename en afwisselende ervaring, met de schaduwen die over het landschap vallen.

11 april 2014

Vandaag voor de verandering geen screenshots van rollend materieel, maar een screenshot van een stationsgebouwtje dat zijn plaats zal vinden in de korte route die ooit meegeleverd zal worden met Dutch Classics add ons. Het gebouwtje is geinspireerd op een stationsgebouw dat ergens in Nederland te vinden is, en is netjes aan alle kanten in hoog detail uitgevoerd.

29 maart 2014

Dutch Classics 7 is nu beschikbaar in de shop! De patch voor de Hondekopserie uit Dutch Classics 6 is zoals beloofd eveneens beschikbaar en is te vinden op de supportpagina onder Dutch Classics 6.Hieronder een aantal screenshots van de Plan D wagons uit Dutch Classics 7: 1. Het interieur van de coupé; in deze wagon zijn, zoals te zien is, geen moderne kunststof onderdelen te vinden, maar stijlvol teakhout en metaal; de zonwering boven het raam is bedienbaar, net als een aantal andere onderdelen in de coupé 2. De andere zijde van de coupé; bovn de schuifdeuren is de lichtbediening van de coupé te vinden 3. De zijgang, hier met ingeschakelde binnenverlichting 4. Het balkon; voor de foto zijn de schuifdeuren even geopend 5. Vele details in het interieur zijn meegenomen in het virtuele model van de wagons 6. Uitgeschakelde verlichting in de coupé 7. De Berlijns blauwe versie met de 3e klasse aanduiding uit de vijftiger jaren van de twintigste eeuw. Verlichting in de wagons is voor de foto ingeschakeld

28 maart 2014

Dutch Classics 7 NS Plan D 7800 Passenger Edition zal op 29 maart in de loop van de dag in de shop binnengereden worden. Op de supportpagina is vanaf morgen, eveneens in de loop van de dag de aangekondigde patch voor Dutch Classics 6 te vinden. We zijn erg blij dat de release van Dutch Classics 7 niet vertraagd hoeft te worden! Er zijn geen issues, alles werkt zoals bedacht en we rijden nog steeds met het allergrootste plezier met de wagons uit deze speciale add on. Dutch Classics 7 NS Plan D 7800 Passenger Edition will roll into the shop on March 29, during the course of the day. On the support page, the patch for Dutch Classics 6 that we announced earlier will be available, also in the course of the day. We are very happy that the release of Dutch Classics 7 is on schedule! There are no technical issues, everything works as designed and we still use the passenger coaches in this special add on with very much pleasure.

24 maart 2014

Na een korte nieuwspauze, waarin de ontwikkelactiviteiten uiteraard gewoon doorgingen, kunnen we nu leuk nieuws melden: komend weekend komt Dutch Classics 7 - Plan D B/C 7800 passenger edition beschikbaar; het pakket vindt dan zijn weg naar de shop, om precies te zijn op 29 maart a.s. Ook de patch voor de eerste serie Mat '54 treinstellen die eerder is aangekondigd ligt al een tijdje op de plank, gereed voor release en zal eveneens dit weekend beschikbaar komen.

1 maart 2014

Screenshot time! Hieronder een aantal screenshots van de buitenzijde van de huidige ontwikkelstand van het nieuwe Plan D-B rijtuig in de demoroute die in ontwikkeling is, tezamen met één van de 1100-locs die er prima mee combineert. Er zijn nog wat kleinigheden te doen aan binnen- en buitenkant, maar dit is op wat details na het uiterlijk dat in de releaseversie zal verschijnen. In de onderste screenshot is de verlichting bij de zijdeuren te zien. Erg comfortabel voor de in- en uitstappende reizigers in de avond. Elke rijtuigversie bevat vier uitvoeringen: - een rijtuig met interactief interieur - een rijtuig met dezelfde functies, maar met statisch interieur - een rijtuig met statische binnenverlichting, maar wel voorzien van functionele sluitverlichting/geanimeerde deuren, zoals bij de eerste twee edities - een rijtuig met dezelfde functies maar zonder binnenverlichting Deze types zijn elk beschikbaar in een hoog-detailversie en een vereenvoudigde uitvoering en elk in twee kleurtinten, een vers geschilderde tint en een wat verbleekte/vervuilde kleurtint. *823 februari 2014

Belangrijke mededeling: In verband met een evenement worden de bestellingen vandaag na 19:00 verwerkt Important message: Due to a special event, orders will be processed today from 19:00 CET Wichtige Mitteilung: heute werden Bestellungen erst ab 19:00 verarbeiteit.

15 februari 2014

Er is een aantal nieuwtjes te melden: - Voor de eerste serie Mat'54 is een pakket met verkleinde textures (maximaal 512x512 pixels per texture) voor de treinen ontwikkeld en getest. De textures van de Hondekop zoals die in Dutch Classics 6 meegeleverd worden zijn van hoge kwaliteit en zien er - zoals bedacht was - op hoge resolutie en op een pc met hoge kwaliteit videokaart op korte zichtafstand nog steeds scherp uit. Voor wie het allemaal wat minder kleur- en luisterrijk kan,mag of moet, komt er nu dus een alternatief. De verkleinde textures kunnen bovendien een voordeel bieden op computers die iets minder zwaar uitgevoerd zijn, omdat deze een sterke besparing in de hoeveelheid van het gebruikte videogeheugen opleveren. De patch komt op korte termijn beschikbaar. De keuze tussen hoge kwaliteit textures en ´light' textures zal ook in de tweede Mat'54 serie meegenomen worden. - de Plan D met geavanceerde functies zoals hieronder beschreven, zijn vrijwel gereed. Er zijn twee uitvoeringen ontwikkeld: een zeer gedetailleerde versie waarop je ver kunt inzoomen voor gebruik op hoge resolutie voor de wat krachtiger pc's en een uitvoering die sterk afgeslankt is. Deze laatste bevat - ter vergelijking - minder polygonen dan de eerste serie Plan D uit 2011, terwijl het uiterlijk - op afstand dan wel - of op lagere resoluties nauwelijks van de gedetailleerde versie van nu te onderscheiden is. Tevens bevat de 'light' versie van deze wagonserie videokaartvriendelijke verkleinde textures voor wanneer dit nodig is. Zoals het er nu naar uitziet zal het pakket met de tweede Mat´54 serie ook vanuit deze werkwijze worden opgebouwd, met van elk model een hoge kwaliteitsversie en een ´light´ versie. - Het zou heel mooi zijn als de functies van de Plan D wagons ook vanuit de Dutch Classics locs te bedienen zouden zijn. Dit is inmiddels succesvol getest. De scripting van de locs is zo aangepast dat deze bijvoorbeeld het licht (zijgang/balkons en coupe's) en de zijdeuren vanuit de loc tijdens stilstand of rijden kunnen bedienen. Het meest waarschijnlijk is het dat de 1200 locserie als eerste voor een opfrisbeurt in aanmerking komt, zodat deze de nieuwe functies meekrijgt.

5 februari 2014

In de maand januari is bij Dutch Classics in alle rust getest met het concept van een passagierswagon met zeer uitgebreide passagiersfunctie, een vurige wens die we al koesterden tijdens het ontwikkelen van de eerste Mat '54 serie voor Dutch Classics 6. De uitgebreide passagiersfunctie is nu voor een passagierswagon functioneel gemaakt. Dat wil om te beginnen zeggen dat je met de interior camera door een groot deel van de wagon kunt bewegen, een functionaliteit die vanaf de Train Simulator 2014-versie technisch ondersteund wordt (in Train Simulator 2014 kun je een uitgebreide reeks van cameraposities definiëren waarlangs de virtuele machinist cq passagier zich door een loc of trein kan bewegen). Ook is de passenger view in ons geteste wagonmodel niet statisch meer. De rol verandert zogezegd van toeschouwer in actieve passagier. Om dit te bereiken zijn veel nieuwe features toegevoegd die vanuit de passenger view bedienbaar zijn: schuif- en draairamen die open en dicht kunnen (en die in het wagonmodel dat via de buitencamera's te zien is uiteraard meebewegen met de ramen in het interieurmodel), coupédeuren zich laten open- en dicht schuiven, en kop- en zijdeuren die met de hand geopend en gesloten kunnen worden (de zijdeuren volgen uiteraard tevens de passagiersfunctie op de stations). Tevens is de binnenverlichting in de wagons bedienbaar, net als de bestemmingsplaten op de zijkanten van de wagon, een rol die uiteraard eerder voor de virtuele machinist of conducteur dan voor de passagiers is bedoeld. Werkende sluitlichten voor en achter zijn ook toegevoegd. Deze sluitlichten zijn ofwel met de hand bedienbaar via een bedieningspaneel, discreet verstopt achter een deur in de zijgang waar ook de bediening van een aantal andere functies terug te vinden is, ofwel samen met de treinverlichting bedienbaar via de Headlights-functie. Het idee hierachter is dat we graag willen dat de sluitlichten ook functioneren indien in combinatie met een Dutch Classics loc in expert mode gereden wordt. In expert mode is immers de verlichting van de locs en losse wagons niet centraal bedienbaar, net als in het grote voorbeeld. Lijdend voorwerp van bovenstaande exercitie in de afgelopen maand was de B/C-serie van de Plan D wagons, een wagonserie die ook in Dutch Classics 2 te vinden is en waarvan hieronder in de vorige update een render van een coupémodel te zien is dat inmiddels in de wagon is verwerkt. Waarom juist dit type wagon en niet een nieuw, nog niet gebouwd type? Dit ontwerp was direct beschikbaar, evenals het 3D model waarmee de ontwikkeling gestart kon worden, zodat we niet eerst op zoek hoefden naar informatie over een nieuw materieeltype. Bovendien lag er nog een prachtige kans om iets extra's aan de mooie Plan D-serie te doen, met de kennis en ervaring in het achterhoofd die we in de afgelopen jaren met de materieelbouw hebben verzameld. De Plan D-wagon is voor deze gelegenheid van voor tot achter voorzien van volledig nieuw interieur, terwijl aan de buitenkant ook niet of nauwelijks een onderdeel op zijn plaats is gebleven. De wagons zijn hierbij aanzienlijk gedetailleerder vormgegeven dan in het huidige model en zijn opnieuw gerendered. De statische nummering heeft daarbij uiteraard plaatsgemaakt voor dynamische rijtuignummers. Het resultaat van het ontwikkelen van de nieuwe passagiersfunctie - die wellicht ook zijn weg vindt naar de tweede Mat'54 serie - was bijzonder bemoedigend en leverde erg veel simulatieplezier op. De toevoeging van het ervaren van een virtuele treinrit vanuit coupé en zijgang waarin je je nu langs de cameraposities vrij kunt bewegen levert een vrij verslavende ervaring op. Voor het gevoel is dit een aanzienlijk andere ervaring dan de keuze tussen alleen machinistencabine en statische passenger view waar je uitsluitend toeschouwer bent. Uiteraard moet de virtuele machinist op het spoor letten, maar bij vrije rijweg en met simple mode bediening kun je de 'driver seat' verlaten en in de huid van de passagier kruipen. Avondritten voegen bovendien een leuke extra dimensie toe: het licht van de zijgang en coupé's is afzonderlijk bedienbaar in wagon en/of trein, zodat ook een realistische nachttreinervaring (met uitgeschakelde coupéverlichting) in de passenger view mogelijk is. Toegegeven, in de Mat'54 treinstellen van Dutch Classics 6 is deze ervaring ook al mogelijk, omdat daar de binnenverlichting immers ook uitschakelbaar is, maar de Mat'54 treinstellen werden niet in nachttreinen naar het buitenland ingezet, iets waarin de Plan D serie wel goed past. Al met al maakt de toegevoegde waarde van een uitgebreide passagiersfunctie en het volledig herziene 3D model met aanzienlijk meer detail dan de release van twee jaar geleden een aparte release waard. De nieuwe Plan D serie wordt daarom waarschijnlijk zeer binnenkort gereleased als aparte add on. Het is helaas technisch niet mogelijk om de rijtuigserie als vervanging van de Plan D serie uit Dutch Classics 2 te laten fungeren. De bestandsstructuur en eigenschappen zijn daarvoor te zeer verschillend. Screenshots volgen binnenkort.

9 januari 2014

De handleiding van Dutch Classics 1 heeft eindelijk een Engelse vertaling gekregen. Binnenkort is deze beschikbaar voor de internationale bezitters van dit pakket. The documentation of Dutch Classics 1 has finally got an international version. It will be available one of these days for our international buyers. Hieronder een 3D render van een 'work in progress'-versie van een tot in detail nagebouwde coupé van een Plan D B-rijtuig (2e klasse). Dit stijlvolle interieur waarin veel teakhout gebruikt werd had overeenkomsten met het interieur van de klassieke uitvoering van de Mat'54 (onderdeel van Dutch Classics 6 en een komende Dutch Classics release) en Mat'46 (nog te ontwikkelen) treinstellen Het is nog niet bekend hoe deze coupé zijn weg naar één van de Train Simulator add ons zal vinden, maar hierover binnenkort meer!

25 december 2013

Vanaf deze plek wensen wij u een prettige en sfeervolle kerst en een gelukkig 2014! Wij hopen u ook in het nieuwe jaar nog vaak op onze website te mogen begroeten! Wat betreft de activiteiten van onze kant: in de afgelopen weken hebben we uitgebreide tests gedaan met een aantal nieuwe concepten voor de bestaande Dutch Classics treinen die eerder gereleased zijn. Allereerst hebben we een aantal nieuwe grafische effecten getest voor de turkooise 1100 en voor de turkooise en gemoderniseerde 1300-locs. Tevens hebben we de techniek en scripting die voor de Mat'54 treinstellen ontwikkeld is, toegepast op een locserie van de 1100, 1200 en 1300 locs. Hierbij hebben we onder meer getest met centrale deurbediening van de Dutch Classics personenrijtuigen (Plan D/K) vanuit de locs en met centrale bediening van de verlichting van de rijtuigen, die speciaal voor dit doel van aangepast interieur en lichtbronnen voorzien zijn. Voor een toekomstige nieuwe versie van de Plan C/D/K-rijtuigen en de Bolkoprijtuigen hebben we getest of dezelfde wijze van verlichting mogelijk is als de Mat'54 treinstellen in Dutch Classics 6. De rijtuigen zouden dan schakelbare verlichting van de coupé's en zijgang kunnen krijgen, hetgeen een erg leuk en sfeervol effect zou opleveren bij het rijden met nachttreinen. Bij het rijden met internationale nachttreinen kun je dan (in de kleine uurtjes op het nachttraject) de coupéverlichting uitschakelen en de zijgang- en balkonverlichting laten branden. Tenslotte hebben we bekeken of een project met betrekking tot een nieuwe Plan D-rijtuigenserie met een zeer hoog detailniveau levensvatbaar is. Alle tests waren succesvol; zoals te zien is zijn er ideeën genoeg voor toekomstige projecten en voor het optimaliseren van de bestaande treinseries!; het is momenteel nog niet duidelijk welke dingen wanneer hun weg naar de bestaande pakketten zullen vinden. Voor de komende tijd staat in ieder geval de voortzetting van de tweede Mat'54 serie op het programma.

5 december 2013

De update voor Dutch Classics 6 is beschikbaar: Dutch Classics 6 update 1.00 naar 1.01 Dutch Classics 6 update 1.00 naar 1.01 Lees mij Leest u de readme die bij de update wordt meegeleverd voor meer informatie en installatie-instructies. Indien u issues met de update tegenkomt, laat het ons weten! The first update for Dutch Classics 6 is available. You can download the update and the readme file from the links above. For more information, please open the readme file that comes with the update. In case you should run into issues after updating, please let us know!

3 december 2013

De eerste update voor Dutch Classics 6 Mat'54 is inmiddels gereed en komt op korte termijn beschikbaar. De update wijzigt de volgende zaken: - Het gedrag van de remfunctie in expert mode; - Een aantal kleine cosmetische zaken in de passenger views. - Het volume van het treinremgeluid in de cabine is nu instelbaar in zes stappen met een toetscombinatie; - Het kwitteren in expert mode kan worden ge(de)activeerd; - Betere ondersteuning voor het hervatten van scenario's; - Het in- en uitschakelen van de verlichting in simple mode werkt nu ook goed met het toetsenbord; - Het geluid van de tyfoon van de treinen is opnieuw bewerkt en verbeterd; - Een tyfoonrooster op één van de koprijtuigen van de treinstellen dat bij sommigen ontbrak is zekerheidshalve opnieuw geëxporteerd en toegevoegd. Zoals gezegd zal de update op korte termijn beschikbaar zijn op de site. Uiteraard staan we nog steeds open voor tips en suggesties voor toekomstige functies!

23 november 2013

We willen vanaf deze plek iedereen bedanken voor alle reactes van de afgelopen twee dagen, de complimenten, de feedback ten aanzien van verbeterpunten en tips en suggesties!

21 november 2013

Nu Dutch Classics 6 live is, nemen we een korte pauze; daarna gaan we aan de slag met de ontwikkeling van Dutch Classics 7.

20 november 2013

Zoals in de shop te zien is, is Dutch Classics 6 vanaf nu beschikbaar! Voor wie een bestelling plaatst: we hebben een nieuwe indeling gemaakt van de bestelpagina's voor Dutch Classics 6, een indeling die ook voor de andere pakketten toegepast zal worden. De afgelopen dagen hebben we naar aanleiding van de tests met het Hondekop-materieel nog een aantal aanpassingen gemaakt, voornamelijk aan de scripting. Een paar voorbeelden van de technische uitdagingen: treinen die ver van de spelerspositie in de simulatie geplaatst zijn, worden niet met het besturingsscript geïnitialiseerd bij de start van een scenario, ook niet als ze als AI trein ingesteld zijn. Tot onze verbazing kwamen we tijdens de scenariosessies rijdende AI-treinen met gestreken pantografen tegen. De pantografen van de Mat'54 treinen worden met het besturingsscript van de Mat'54 treinen aangestuurd – dus niet met de standaard pantograafbesturing van Railworks, omdat dan de positie van de pantograaf zou wisselen per rijrichting en dat zou ons inziens ernstig afbreuk doen aan het beeld van de trein. Het rijden met de voorste pantograaf (direct boven de cabine) levert een zeer karakteristiek beeld op. AI treinen die van een positie ver van de speler starten zouden in geval van de Hondekop echter met de pantograaf omlaag rijden, hetgeen ook niet wenselijk is. Dit is nu gelukkig opgelost. *815 november 2013

We zijn in principe klaar voor de release van Dutch Classics 6. Hoewel een uitgebreide treinstelserie als Mat'54 nooit af is - er valt altijd wel wat bij te verzinnen, te tweaken, te verbeteren - is de ontwikkeling van dit pakket nu afgesloten. Er volgen nog een paar laatste tests om zeker te stellen dat alles functioneert zoals verwacht en als dat allemaal werkt zoals de bedoeling is, worden de treinen voor release vrijgegeven. Houd daarom de website in de gaten!

7 november 2013

We hebben een flink aantal scenario's gemaakt die met Dutch Classics 6 meegeleverd zullen worden. De scenario's liggen dus klaar. Naast het maken van de scenario's lag de nadruk de laatste dagen op rijden, rijden en nog eens rijden met de Hondekoptreinstellen in allerlei omstandigheden en treinsamenstellingen. Speciaal voor de tests en om voortaan echt niet meer in de goede oude Duitse 2012-TestTrak rondjes te hoeven rijden hebben we het testspoor dat we al een tijd gebruikten - maar wat een zeer korte van-a-naar-b-route was - omgebouwd tot een Nederlandse mini-route, bestaande uit een station, een emplacement, en twee grote loops in de vorm van een acht, voorzien van Nederlandse bovenleiding, wat aankleding in de vorm van scenery, en superelevation in de bogen (het aanzicht van de Hondekoptreinstellen die zich in de bogen met superelevation leggen ziet er bijzonder goed uit!). Een 'loop' is enkelsporig, de andere 'loop' is dubbelsporig uitgevoerd. Hier kunnen we eindeloos rondjes rijden om te zien of de treinen doen wat ze moeten doen, zowel handbestuurd als in AI-verkeer. Op basis van de intensieve tests is het rijgedrag op details nog aangepast en is nog een aantal kleinigheden aan de treinmodellen verbeterd. Maar in principe is alles nu klaar voor release. Alleen de handleiding dient nog aangepast te worden op basis van de laatste wijzigingen.

1 november 2013

De Hondekoptreinstellen zijn eindelijk gereed! In de afgelopen drie weken is - naast het doen van een aantal demonstraties van de treinen aan belangstellenden - hard gewerkt aan de finishing touch. Hieronder een overzicht van de laatste wijzigingen en updates: - Het besturingsscript voor simple en expert mode is nogmaals onder handen genomen en is verder geoptimaliseerd; alle functies zijn inmiddels in het script verwerkt; - Het remgedrag van de treinen is aangepast; - Voor de gele uitvoeringen van de treinstellen is een geweatherde versie toegevoegd van de ELD2-treinstellen en de ELD4-treinstellen; - Wat kleine features zijn toegevoerd, zoals een gewijzigde passagiersprocedure: in expert mode dien je nu zelf deuren te sluiten na het opnemen van passagiers op een station, in simple mode verloopt dit automatisch. Een optioneel begeleidend geluid van een conducteursfluitje is via een toetscombinatie bereikbaar om het vertrek van de trein luister bij te zetten; - De cabine is gereed gemaakt en bevindt zich nu in de definitieve uitvoering; - De geluiden zijn toegevoegd waar van toepassing. Wat nu nog rest is een laatste grondige test van de treinen, het voltooien van de handleiding en het gereed maken van de meegeleverde scenario's. Als deze zaken gedaan zijn, is dit zeer lange bouwproject voltooid en is de release een feit.

12 oktober 2013

De geluiden voor de Hondekoptreinstellen worden nu bewerkt en gereed gemaakt voor gebruik in de simulatie. Herkenbaar geluid vinden we erg belangrijk voor het gevoel van 'immersion' in de simulatie, daarom proberen we deze zo goed mogelijk te benaderen. De diepte en omvang van het machtige geluid dat je hoort bij voorbijdenderende treinen als je ze in het grote voorbeeld hoort is lastig te benaderen; we doen ons best om toch het gevoel te geven dat een grote zware trein over het spor dendert - en zwaar waren ze, een Hondekopviertje weegt meer dan 200 ton. Ondans het feit dat een aantal elementen standaard is, zoals de remkraan die je - althans in latere versies van de Hondekop - ook in andere typen treinstellen terugvindt, toch klinkt een Hondekoptreinstel karakteristiek en anders dan andere treinen. Afgelopen week hebben we verder de handleiding - meer dan 50 pagina's - in het Nederlands en het Engels samengesteld en zijn de pantografen van alle treinstellen vernieuwd om ervoor te zorgen dat ze zo realistisch uitgevoerd zijn als binnen redelijke grenzen haalbaar is. Immers, elk kabeltje, elk schroefje virtueel namaken in een treinstel is geen haalbare kaart omdat hierdoor het aantal polygonen waaruit de treinstellen bestaan explodeert. Uitgangspunt van de simulatie is een goede framerate bij treinsamenstellingen van veertien rijtuigen.

7 oktober 2013

Een nieuwe update van de bouw van de Hondekoptreinstellen. De functies in de cabine zijn inmiddels compleet gemaakt. Nog één bug wordt gefixt, met betrekking tot de weergave van de volt- en ampèremeters in de cabine, daarna is de technische werking van de cabine volledig zoals deze in deze release zou moeten zijn. Wat meer achtergrondinformatie over de werking van de bediening vanuit de cabine: De buitenverlichting van de trein - front- en sluitlichten - is in expert mode beschikbaar in de eenvoudige (standaard Headlights functie) en de geavanceerde uitvoering (met de daarvoor bestemde schakelaars op het bedieningspaneel). Indien je de verlichtingsschakelaars in de cabine bedient kun je bijna per individuele lamp de verlichting aan- en uitschakelen en dien je eraan te denken dat de verlichting in de cabine aan de staart van de trein ook afzonderlijk ingeschakeld moet worden. Ook na ontkoppelen van treindelen dien je de verlichting aan het ontkoppelde deel weer handmatig om te schakelen waar dit van toepassing is. Verder kan de verlichting met een schakelaar in de cabine gedimd worden en kan voor de lichten boven de cabine gekozen worden tussen witte of rode lampen. Dit is conform het voorbeeld, waar dit eveneens mogelijk is. Hierdoor kun je driepuntsverlichting op de oude treinstellen, die niet over driepunts frontlampen beschikken, schakelen als 'L' of spiegelbeeld 'L' met hulp van de bovenste frontlichten, terwijl je dezelfde lampen boven de cabine ook als sluitlichten kunt gebruiken indien je ze in de rode kleur omschakelt. Daarnaast kun je in expert mode de standaard Railworks Headlightsfunctie nog steeds gebruiken, waarbij de expertmode-verlichting dan automatisch gedeactiveerd wordt. De Headlightsfunctie werkt volgens de 'Railworks-standaard' en schakelt zowel vooraan als achteraan op de trein de passende verlichting om. AI verkeer kan dus de gebruikelijke treinverlichting voeren. De functie waarbij je handmatig de rode beschermplaat van de automatische koppeling verwijdert of aanbrengt, wanneer treinstellen ontkoppeld of gekoppeld worden is inmiddels ook beschikbaar. Dit maakt het combineren en splitsen van treinen met verschillende bestemmingen, zoals bij het Hondekopmaterieel dagelijks voorkwam, tot een realistischer bezigheid. Het is een detail wat gevoelsmatig veel verschil maakt. Je rijdt nu niet meer eenvoudig de ene trein tegen de andere trein aan om ze te koppelen - het is dan minder een virtuele modelbaan, maar een simulatie van 'echte' spoorwegen -, maar je bereidt het koppelen nu wat meer voor: je neemt plaats in de cabine van het ene treinstel om vanuit de cabine de koppelingsplaat te laten verwijderen, daarna neem je plaats in de andere cabine om ditzelfde te regelen. Pas nadat de automatische koppeling gereed is gemaakt en beide koppelingen ontdaan zijn van beschermplaten koppel je de treinstellen. Bij het splitsen van treinen doe je uiteraard precies het omgekeerde. Mocht je het verwijderen van de koppelingplaat vergeten of indien je deze functie niet wilt gebruiken, dan zorgt de simulatie ervoor dat je wel kunt koppelen (we hebben nog geen praktische manier gevonden om dit te voorkomen, in het grote voorbeeld zou je niet kunnen koppelen indien de beschermplaten nog op de koppeling aanwezig zijn), maar dan wordt de beschermplaat tussen de gekoppelde treinstellen automatisch verwijderd. Na ontkoppelen dien je er uiteraard voor te zorgen dat de beschermplaat weer teruggeplaatst wordt. Heel precies gezegd ben je dit niet verplicht in de simulatie, maar het staat uiteraard niet netjes om de automatische koppelingen onbeschermd te laten. Koersborden zijn (vanuit de cabine instelbaar) in drie vormen beschikbaar: in een oude layout voor de klassieke Mat '54 treinstellen (wit met zwarte belettering), een moderne layout (donkerblauw met gele belettering) voor de gemoderniseerde treinstellen en tenslotte is er nog één uitvoering waarbij de bestemming alleen wordt getoond in de richtingfilm aan de zijkant van het treinstel.

2 oktober 2013

Het scripten van de expertmode functies voor de Hondekoptreinstellen is voorspoedig verlopen. De omschakeling naar Train Simulator 2014, die vorige week heeft plaatsgevonden, heeft tot onze vreugde geen enkele technische issue opgeleverd. We hebben voor de functies van de treinstellen de scripting voor simple mode en expert mode samengevoegd. Standaard starten alle Hondekoptreinstellen in een scenario nu in simple mode. Vanuit de cabine kun je bij de start van een scenario óf op elk gewenst moment in de simulatie met één druk op de knop de besturing van het treinstel omschakelen naar expert mode; de expert mode functies worden dan ingeschakeld en het treinstel wordt in 'cold and dark' modus gezet, waarna je als een ware machinist het vertrek van de trein kunt voorbereiden. Net als in de vorige Dutch Classics edities krijg je een Hondekoptreinstel in expert mode zonder kennis van de functies in de cabine - die uitgebreid in de bijgeleverde handleiding worden beschreven - niet of nauwelijks van zijn plaats. Voor wie dit allemaal te ingewikkeld is: in simple mode, waarin de treinstellen geschakeld zijn bij de start van de scenario's (en zolang je zelf een treinstel niet omschakelt in expert mode verandert hier niets aan) zijn alle Hondekop treinen in simple mode geschakeld en kun je er zo mee wegrijden. In de vorige Dutch Classics edities was voor elke uitvoering - simple mode en expert mode - een apart locomotiefmodel aangemaakt. Voor de Hondekop verenigen de treinstellen simple mode en expert mode in één treinstelmodel. Het onderscheid tussen de simple mode en expert mode-modellen is daarmee vervallen. Er zijn twee redenen voor dit samenvoegen: allereerst is de serie treinstellen, zelfs zonder een expert mode uitvoering, al bijzonder uitgebreid. Het aantal entries in de browselijst van de editor zou tot ver boven de honderd uitstijgen indien voor simple én expert mode een aparte entry aangemaakt zou worden). Verder is het zo dat er praktisch gezien een onoverzichtelijke situatie zou ontstaan bij een mix van treinstellen in simple mode en expert mode in één scenario omdat je aan de buitenkant het verschil tussen simple en expert mode niet ziet. Bij de locomotieven was dit niet echt een issue. Locs rijden over het algemeen met uitsluitend wagons of één andere loc. Treinstellen bevatten echter meerdere 'locs', dat wil zeggen meerdere gemotoriseerde rijtuigen. In het grote voorbeeld is een treinstel één entiteit, in de simulatie ligt dit iets anders, omdat een consist waaruit een treinstel bestaat samengesmeed wordt door control values en scripting. Er zou een waarlijk chaotische situatie ontstaan indien je in de simulatie simple mode treinstellen aan expert mode treinstellen zou koppelen. Nu laten de Hondekoptreinstellen elkaar via de scripting weten of ze in simple mode of in expert mode zijn geschakeld en wordt de functionaliteit daarop aangepast. De virtuele machinist merkt hier niets van, deze functies bevinden zich 'onder de motorkap'. Verder testen we momenteel uitgebreid met het gedrag van de regulator en de remmen. We zorgen ervoor dat de remweg en de acceleratie in grote lijnen overeenkomen met de werkelijkheid. In het algemeen staan treinen in Train Simulator te snel stil bij een remactie, is onze ervaring. We houden voor de Hondekoptreinstellen een realistische minimum remweg aan. De expert mode functies zijn nu bijna gereed. Alleen de volledige besturing van de front/sluitlichten in expert mode wordt nog toegevoegd aan de functies, naast wat andere kleine aanpassingen. Nadat de cabine nog een paar cosmetische wijzigingen heeft gekregen rest alleen nog het specifiek maken van de geluidseffecten voordat de treinen worden gereedgemaakt om naar de officiële release te rijden. Het is inmiddels een erg leuke ervaring om met de expert mode functies de treinstellen te bedienen. Gevoelsmatig startten we het programmeren van de cabinefuncties met het idee dat de cabine van een Hondekoptreinstel vrij spartaans uitgevoerd is; er is immers slechts een klein bedieningspaneel. Inmiddels geeft de cabine het gevoel van een cabine die volgepakt is met schakelaars en meldlampen. Dit laatste komt ook doordat je met het extra controlepaneel achter de bestuurder extra functies kunt bereiken.

23 september 2013

Nieuwflash met betrekking tot Dutch Classics 6: Het gereed maken van de cabine en de verschillende functies van de treinen verloopt volgens plan. Het is fascinerend om te zien hoe je met de lua-scripting vergaande controle kunt houden over de functies van de treinstellen. Voorzover het technisch mogelijk is in Train Simulator worden de verschillende functies realistisch en volgens het handboek gesimuleerd. Er is momenteel helaas nog een technische beperking aan het aantal werkende controls, schakelaars en meldlampen wat je in een cabine kunt inbouwen, waardoor volledig realistische simulatie van een Hondekop-cabine in expert mode nog niet technisch mogelijk is in Train Simulator. Naar verwachting wordt het werk aan de cabine en de expertmode functies aan het eind van deze week afgerond. Wat daarna overblijft is het aanpassen van de geluidseffecten (waarvoor we ongeveer één week reserveren) en een controle of de treinen nog steeds goed functioneren in Train Simulator 2014. De verwachting is daarom dat de release van Dutch Classics 6 binnenkort zal plaatsvinden, de precieze datum wordt in deze rubriek gemeld.

12 september 2013

Intussen is een deel van de expert mode functies voor Mat '54 beschikbaar en werkend vanuit de cabine. Om deze functies te laten werken is een extra controlepaneel achter in de cabine geplaatst, in dezelfde stijl als de bestaande controlepanelen. Uiteraard is dit extra paneel in een echte Hondekop niet terug te vinden, maar het voegt wel handige functies toe aan de treinstellen. Zolang het paneel niet gebruikt wordt, is het verborgen achter een klep, zodat het realisme van de cabine niet te veel wordt aangetast. Wanneer de cabine compleet is, de expert mode naar behoren werkt en de bijbehorende geluidseffecten kloppend zijn gemaakt, is Dutch Classics 6 eindelijk gereed voor release.

4 september 2013

De releaseset van het materieel voor Dutch Classics 6 is gereed! De bouw van de treinstellen die onderdeel zijn van de add on wordt hiermee afgesloten. De laatste stappen voor de release richten zich nu op het gereed maken van de cabine en parallel daaraan het voltooien van de expert mode. Ook aan de geluiden wordt nog wat gesleuteld. Voor wat betreft de expert mode worden de speciale features toegevoegd: het gaat hierbij onder meer om het handmatig kunnen selecteren van bestemmingen die op de koersborden aangegeven worden, het omschakelen van de binnenverlichting van passagiers- en bagagecompartimenten, het verwijderen en aanbrengen van de beschermingsplaten van de automatische koppeling en het handmatig openen en sluiten van de passagiers- en bagagedeuren. De treinstellen worden nu intensief getest om te controleren of alles zich gedraagt zoals het hoort en of alles netjes in elkaar zit. De kleine bugs die zijn opgedoken zijn snel hersteld, er is geen rework meer nodig. De tests wijzen uit dat de performance van de treinstellen zeer tevredenstellend is. Op de testsystemen glijden de treinsamenstellingen met maximaal veertien rijtuigen zoals in het grote voorbeeld zeer soepel over het scherm in de testroutes.

26 augustus 2013

De releaseset van de treinstellen voor Dutch Classics 6 is bijna gereed; de nieuwste uitvoeringen van de Hondekop-treinstellen krijgen hun definitieve plekje in de release. Aan het eind van deze week verwachten wij dat de complete set gereed en bugvrij is, waarmee de belangrijkste stap naar de release gezet is. Hieronder een screenshot van één van de ELD2-stellen, langs het perron van ons Nederlandse testspoor in de felle zomeravondzon. Op de achtergrond in de screenshot, nog net zichtbaar is te zien dat het treinstel inmiddels is voorzien van koersborden - dit treinstel is voorzien van de borden in 'moderne' stijl, in donkerblauw met gele belettering; onderaan de bakken is nog net de nummering en belettering herkenbaar. In onderstaande screenshot is de ELD2-359 te zien, naast dezelfde groene ELD2 met gemoderniseerd interieur en reclamebanen als in bovenstaande screenshot te zien is. Meer screenshots van het materieel dat onderdeel is van de release volgen de komende dagen.

10 augustus 2013

De vier passenger views voor Dutch Classics 6 zijn gereed en worden onderdeel van de release. Hieronder een screenshot van elke passenger view waarbij de binnenverlichting ingeschakeld is. De bovenste twee screenshots tonen de moderne uitvoering van het interieur met respectievelijk de tweede en eerste klasse, de twee onderste screenshots tonen de klassieke inrichting van de treinen die enigszins leek op het klassieke interieur van Mat ' 46. Het samenstellen van de passenger views heeft overigens heel wat tijd en moeite gekost. Op bijna elke foto van het interieur van de verschillende Hondekop-series zijn weer verschillende details van dezelfde binneninrichting te zien. Wij hebben ons daarom ten doel gesteld, naast zoveel mogelijke correcte vormgeving - naar voorbeeld van foto's en interieur van museummaterieel - vooral ook herkenbaarheid na te streven. De bordjes met de verwijzing naar de locatie van het toilet, het stickertje dat aangeeft dat er geen flessen uit het raam gegooid mogen worden, de simpele noodremketting en andere details zullen voor degenen die ooit in het materieel gereisd hebben waarschijnlijk wel wat herkenning oproepen. De vormgeving van de passengerviews wordt nu afgesloten. De komende week zal in het teken staan van het smenstellen van de releaseversies van de treinstellen.

1 augustus 2013

Wederom een ontwikkelupdate voor de Mat '54 treinstellen. De aangepaste dakleidingen voor de moderne uitvoeringen van de treinstellen zijn inmiddels gereed, net als de verzameling koersborden; dynamische nummering voor de treinstellen is in bewerking en is succesvol getest. Hiermee wordt nu de release-set van de treinstellen samengesteld. Dit is de uiteindelijke versie die in de release van Dutch Classics 6 uitgeleverd zal worden.

17 juli 2013

De Hondekop-bakken hebben een soortgelijke koppelfunctionaliteit gekregen als de Plan C/D/K-rijtuigen uit Dutch Classics 1/2/Megapack. Indien je de bakken van de treinstellen ontkoppelt, worden de vouwbalgen tussen de rijtuigen automatisch ingetrokken; ook worden dan de stroomvoorzieningskabels die de stroomvoorziening van de rijtuigen van de treinstellen verzorgen automatisch in een 'parkeerpositie' geplaatst. Tevens worden de luchtslangen automatisch verwijderd bij ontkoppelen. Nu zal het in normaal bedrijf niet voorkomen dat de treinstelbakken ontkoppeld worden, maar indien je losse bakken wilt parkeren, bijvoorbeeld om een onderhoudswerkplaats te simuleren, is het wel zo netjes dat de kabels en vouwbalgen niet zielig in het luchtledige hangen bij losse treinstelbakken. De koppelfunctionaliteit is daarnaast zo gemaakt (tenzij je dit in de opties overrulet) dat je de bakken uitsluitend aan wagons met compatible koppelingstypes kunt koppelen. Plan D-rijtuigen combineren met Mat '54 bakken of Mat'54 stellen koppelen aan ICE's gaat dus niet werken. Kleine moeite en wel zo realistisch. Volgende stappen in de ontwikkkeling van de Hondekop-serie: completeren van de verzameling koersborden/koersrollen en toevoegen extra dakleiding bij de 'moderne' stellen. *89 juli 2013

Voor Dutch Classics 6 worden de koersborden vormgegeven die de bestemming van de treinen aangeven, dit is onderdeel van het afronden van de Mat'54 treinstellen. Er worden drie typen koersborden vormgegeven: - de witte met zwarte letters voor de klassieke uitvoering van de treinstellen; - de blauw met ' modern' gele belettering voor de treinstellen in de uitvoering vanaf eind jaren '60; - de moderne koersrol die in een klein aantal Mat'54 treinstellen in de gemoderniseerde gele uitvoering te vinden was. De scripting herkent welk type koersbord de treinen bezitten; in expert mode zijn de koersborden met de hand bedienbaar, zodat bij aanvang van een rit de bestemming gekozen kan worden die op de zijkant van de stellen te zien is. Enkele tientallen bestemmingen zijn selecteerbaar, equivalent aan het 'grote' voorbeeld. Deze feature was oorspronkelijk niet gepland, maar is veel te leuk om niet toe te voegen.

6 juli 2013

Voor Dutch Classics 6 zijn inmiddels de Quickdrive scenario's gereed, bijna 40 in getal. De treinsamenstellingen variëren van losse tweetjes en viertjes tot de langste samenstellingen van 14 wagons die vroeger te soms in de Mat'54 treinstammen te zien waren. Tevens is voor elk treinstel een aparte consist file aangemaakt, welke gebruikt worden door de Quickdrive-scenario's. Volgende stap: de finishing touch voor de 'bakken' van de treinstelseries!

5 juli 2013

Alle treinstellen voor de Dutch Classics 6 release zijn inmiddels in de uiteindelijke uitvoering beschikbaar in de simulatie. Het is een respectabel aantal treinstellen geworden, waarvan sommige uitvoeringen uiteraard slechts op detail en nummering van elkaar verschillen. In een showcase-scenario zijn ze allemaal naast en achter elkaar gezet; je kunt er een emplacement mee vullen. Het is altijd erg spannend om te ervaren of de performance zo is als je van de treinstellen verwacht in de simulatie. Mooie treinstellen en een diashow omdat de framerate te laag wordt gaan helaas niet samen. Een test met een scherm vol Mat'54 treinstellen, waarin alle versies van de ELD2- en ELD4-uitvoeringen uit Dutch Classics 6 te zien zijn, levert momenteel nog een framerate van rond de 30 frames per seconde op. Het efficiënt organiseren van de content - wat weliswaar een hoop tijd kost omdat je je een volledig beeld moet vormen van datgene wat je wilt gaan maken - heeft, zo lijkt het, zijn vruchten afgeworpen. Een test op andere computers zal uitwijzen of de framerate echt acceptabel is geworden. Van alle bakken komt een simple mode en een expert mode uitvoering. Dit is nodig omdat de werking van de expertmode dusdanig afwijkt van de simple mode, dat het niet praktisch werkbaar is om die twee versies te combineren, zelfs niet als je door scripting van de ene naar de andere modus zou wisselen. Bovendien willen we in simple mode de AI-werking in scenario's niet verstoren. Volgende stap op het programma: een tweede rondje langs alle treinstelbakken om de schoonheidsfoutjes te verwijderen; daarna worden de Quickdrive scenario's aangemaakt. Voorlopig ziet alles er goed uit! Er zijn geen issues en rework omdat zaken niet aan de verwachting voldoen is niet nodig.

28 juni 2013

Wederom een bouwupdate voor de Hondekop-serie. Momenteel wordt de releaseversie van het Dutch Classics 6-pakket opnieuw samengesteld. Bak voor bak worden de verschillende release-uitvoeringen van het materieel aangemaakt. De losse puzzelstukjes die samen het materieelpakket vormen komen nu bij elkaar. Alle uitvoeringen van de ELD2 die onderdeel zijn van Dutch Classics 6 zijn inmiddels geëxporteerd naar de simulatie en zijn in rijdende toestand beschikbaar. Het is nu al een indrukwekkende verzameling materieel (drie hoofdvarianten met in totaal elf uitvoeringen van elk tweetje), terwijl de ELD4-bakken nog niet eens aan de beurt zijn geweest. De eerste ELD4-bak staat inmiddels ook al gereed voor een export naar de simulator. Daarna volgt nog een ronde om op alle bakken de onvermijdelijke schoonheidsfoutjes en kleine issues weg te werken die in elk ontwikkelproces naar boven komen. Vervolgens komen de expertmode-scripting, de geluiden, scenario's en handleiding aan bod en dan is het gehele pakket gereed voor release! Om niemand teleur te hoeven stellen geven wij nog geen harde releasedatum af. We zullen de release bekend maken zodra de materieelserie beschikbaar is. De content is overigens zo efficiënt mogelijk opgezet om ervoor te zorgen dat het pakket niet megagroot wordt. De tweetjes en de viertjes bij elkaar leveren een verzameling van meer dan 65 bakken op....

18 juni 2013

Wederom een bouwupdate voor de Hondekopstellen. De animaties voor de definitieve cabine - en dat zijn er ongemerkt veel aan het worden - vinden nu hun weg in de blueprints voor de cabine. Klapramen, zijdeuren, tyfoonpedalen, dodeman, ruitensproeierknop (die helaas nog niet sproeit), ze vinden allemaal een plekje. Inmiddels is het instrumentenpaneel aan de beurt. Dit paneel is in een Hondekopstel vrij eenvoudig uitgevoerd, maar het is toch aardig wat werk om alle meldlampen, meters en schakelaars te laten doen wat ze moeten doen in simple mode en expert mode... maar gelukkig een peuleschil in vergelijking tot de andere ontwikkelklussen voor de Hondekop.

15 juni 2013

Na vele uren werk aan het detailleren en renderen van de nieuwe Mat '54 cabine hebben we vandaag (virtueel) in de nieuwe cabine plaatsgenomen om een aantal proefritten in de simulatie te maken. Er moeten nog wat details aangepast worden, maar de cabine ziet er eigenlijk al 'af' uit. Het grote werk aan de cabine zit er nu dus eindelijk op. Screenshots volgen één dezer dagen. Volgende stap op het programma is nu het tot leven laten komen van de animaties van de cabinefuncties, in combinatie met functies in de scripting die al eerder gemaakt waren.

29 mei 2013

Wie dacht dat er niets gebeurt bij Dutch Classics, vergist zich. Je mag ervan uitgaan dat wij, wanneer we geen updates op de website posten, aan de slag zijn met bouwen of enthousiast testrondjes rijden. Sinds de vorige update hebben wij gewerkt aan een herziene versie van de cabine van de Hondekoptreinstellen, deze is momenteel voor ongeveer 80 procent compleet; van deze versie van de cabine worden we erg enthousiast! Vloer, wanden, frontruiten, ruitenwissers, instrumentenpaneel, stuurtafel, ATB-kast, details als prullenbak en asbakje, het zit er allemaal al in. Zodra de cabine er uitziet zoals deze in de release opgenomen wordt, zullen we wat nieuwe screenshots posten. De cabine is een nauwkeurige weergave van de ´echte´ cabine van één van de treinstelseriest. Het is helaas vrijwel niet te doen om van elke serie de passende cabine in te bouwen, al was het maar omdat dat onwaarschijnlijk lang zou duren. Natuurlijk hadden we de cabine inclusief treinstelserie al lang geleden willen releasen. Maar de versie die nu in voorbereiding is, is een stuk mooier dan wat we oorspronkelijk in gedachten hadden. En dat mag wel na al die maanden voorbereidingstijd.

9 mei 2013

Het magische woord van dit moment is nog steeds 'geduld'. Er wordt nog druk gewerkt aan de treinstellen, maar ze komen er echt aan. Morgen helaas nog niet, maar zodra ze er zijn laten wij dat weten. Een inschatting van de tijd die we nog nodig hebben is helaas nog niet te geven, maar het is in de orde van grootte van dagen, niet van weken.

29 april 2013

Voor iedereen die met smart op de release van de Hondekop wacht hebben we goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws: de releasedatum van 30 april wordt niet gehaald, het goede nieuws is, het model wordt nóg mooier. Tevens brengen we een verbetering aan in het aantal 'poly's' van het model om de performance in de simulatie te optimaliseren en alles eruit te halen wat erin zit. Nieuwe releasedatum is nu gepland op 10 mei a.s.

19 april 2013

Afgelopen week hebben we wederom een Hondekop-treinstel mogen bezichtigen. Zeker in zo'n laat stadium van de ontwikkeling van een virtueel model is dit een spannend moment: lijkt de virtuele versie op zijn grote broer? Kloppen de details enigszins? Een 'back to the drawing board' zou een kleine ramp betekenen voor de ontwikkeling van het materieel. Gelukkig is dat niet van toepassing, maar we hebben wel een aantal verbeterpunten gesignaleerd. Met een nieuwe set van gedetailleerde foto's in de hand hebben we de 3d modellen nogmaals onder handen genomen. Tevens is de coupé van een klassiek Mat '54 treinstel (zie hieronder) tot in detail nagebouwd, voorzover dat in onze mogelijkheden lag. De coupé's van de klassieke uitvoering van de Mat '54-stellen hadden meer weg van het interieur van de Mat '46 stellen dan van het zakelijk grijze interieur dat in de gemoderniseerde stellen aanwezig was. Omdat we nog wel wat werk hebben aan een aantal puntjes op de i én omdat de cabine nog niet klaar is, wordt de releasedatum van 20 april helaas niet gehaald. Dat is jammer, want er is al heel veel tijd besteed aan het materieel en het wordt tijd om de champagne te ontkurken om de nieuwe release te vieren, maar we zouden geen 'onaf' treinstel willen releasen. Voorlopige nieuwe datum is nu 30 april a.s. Onderstaande screenshot toont de 'grasgroene' ELD2-ABDk. De gedetailleerde cabine is nog niet geïnstalleerd in dit model, ook de dakleidingen zijn nog niet helemaal uitgewerkt. Wél te zien is de overspanningsbeveiliging op het dak, direct achter te pantograaf, welke in de eerste Mat '54 series aanwezig was: Hieronder een screenshot van de oudste uitvoering van het Mat '54 materieel; omdat de rode bies in de neus uitloopt in een soort druppelvorm, droeg deze uitvoering met recht de bijnaam 'bloedneus'. Hieronder een detail van de ELD2 ABDk: duidelijk is van buitenaf het interieur te zien dat in klassieke stijl is vormgegeven. De buitenwanden van het materieel hebben een subtiel glanzend 'gelast staal' effect gekregen, een soort 'wobbel'-effect wat net als in het echt direct opvalt wanneer je in de lengterichting langs de trein kijkt. Minder duidelijk te zien, maar wel aanwezig: hardhouten kozijnen aan de binnenkant van de ramen. Deze werden na de modernisering van het interieur vervangen door glanzende kunststof kozijnen. Screenshot van de klassieke Mat '54 passenger view: reizen in stijl in de eerste klasse. Deze bevatte in de klassieke Mat '54 stellen echte zetels, het interieur was in deze versie afgewerkt met hout en chromen strips, net als in Mat '46. Een heel verschil met de zakelijke vormgeving die later geïntroduceerd werd! Overigens was de stoelbekleding in de 'echte' oudste uitvoering anders dan de blauwgroene die hieronder is gebruikt. Helaas ontbrak hiervan voldoende goed fotomateriaal (in goed herkenbare kleuren) om goed te kunnen inschatten wat de echte kleur en texture van de bekleding geweest is. Daarom hebben we gekozen voor deze stoelbekleding, die ook representatief is voor die periode. Ondanks deze concessie hopen we dat de passenger view toch de juiste sfeer uit die tijd oproept!

10 april 2013

Inmiddels wordt enthousiast gesleuteld aan de expertmode voor Materieel '54. Deze brengt een leuke serie features mee die de treinstellen tot leven brengen: - afneembare automatische koppelingsplaten, zodat je een Mat '54 koppelprocedure kunt 'naspelen' met de treinstellen, zoals die in het grootbedrijf ook plaatsvindt; - afneembare ladders aan de neus van de treinstellen. De ladders zijn in het grote voorbeeld ook afneembaar, in de laatste jaren van de inzet van het materieel reden ze meestal zonder, soms mét ladders; - nog in bewerking, maar onderdeel van de release: bestemmingkeuze via de bestemmingsplaten aan de zijkant van het materieel; - binnenverlichting die naar keuze in- en uitgeschakeld kan worden: in- en uitschakelen van cabineverlichting, verlichting van de coupé's en verlichting van het bagageruim (van de koprijtuigen die een bagageruim bezitten); - omschakelbare pantografen, wisselen tussen standaardgebruik van de 'binnenste' of de 'buitenste' pantograaf. In tegenstelling tot de 1100, 1200 en 1300 vertrekken de Mat '54 treinstellen met één pantograaf omhoog en is vanuit de cabine slechts één pantograaf beschikbaar. Per periode van inzet wisselde de richtlijn mbt de te gebruiken pantograaf, soms was dit de pantograaf aan cabinezijde, soms aan de wagonzijde. Via een toetscombinatie kan in de simulatie gewisseld worden tussen het gebruik van de twee pantografen. Het is nodig om dit op deze wijze in te richten, omdat in de echte treinstellen de standaardkeuze voor de pantograaf voor/achter ook niet vanuit de cabine mogelijk is, maar via een schakelaar in de buik van het treinstel. In de cabine vind je alleen een knop 'pantograaf op' en 'pantograaf neer'; - omschakelbare L-verlichting in de klassieke uitvoeringen van de treinstellen. In het echte treinstel dat nog niet voorzien was van driepuntsverlichting kon de machinist de bovenste sluitlampen naar keuze 'rood' of 'wit' maken, zodat de lamp als sluitlicht of als frontlicht te gebruiken was. Omdat per periode de L-vorm verschilde ('spiegelbeeld' L en 'normale L) is het nodig om de functie in te bouwen om dit te kunnen omschakelen. Kleine moeite om te doen, weer een stukje meer realisme erbij. :) Kortom: zoals te zien is hebben wij de afgelopen tijd veel voortgang gemaakt!

19 maart 2013

De quickdrive scenario's voor de NS 1200 zijn beschikbaar! Zie voor de downloadfinformatie de supportpagina. The quickdrive scenarios for the NS Class 1200 are available! See for the download information the support page. Die Quickdrive Szenarien für die NS 1200 sind fertig! Browsen Sie zur Supportseite für mehr Information. Ander nieuws: de releasedatum voor Dutch Classics 6, Mat ´54, is inmiddels vastgezet op 20 april 2013.

17 maart 2013

Intussen, in een andere route en met heel ander materieel onderweg... de 1200 in één van de nieuwe Quickdrive-scenario's. Ze worden momenteel samengesteld en getest, ze zijn dus in aantocht!

16 maart 2013

Het aantal versies van de ELD2 Mat '54 stellen breidt zich uit. Momenteel hebben we drie hoofdversies (groen met rode band, groen met gele band, volledig geel) en een fiks aantal subversies van de treinstellen beschikbaar. De ELD4-varianten (vierwagenstellen) zijn eveneens in drie versies gebouwd. Ook de passagiersfunctie werkt inmiddels. Vanwege het detailniveau dat wij nastreven en de grote variëteit aan uitvoeringen zullen we de hele serie verdelen in twee releases. Deze zullen de twee- en vierwagenstellen uit de series Plan F, G, M, Q en de Beneluxstellen bevatten in alle kleurstellingen en een aantal specials.

14 maart 2013

Nog niet alles is helemaal gereed aan het 3D model van de Mat ´54's, we hebben ook in de afgelopen dagen weer een aantal belangrijke zaken aangepast, maar het is wel weer tijd voor een development screenshot. Zie hieronder:

11 maart 2013

Goed nieuws voor liefhebbers van de NS 1200 loc: Komend weekend zullen wij de quickdrive scenario's voor de 1200 uit Dutch Classics 3 releasen. Good news for the owners of the Dutch Classics 3 NS Class 1200 engine. This weekend we will release the quickdrive scenario's for the Dutch Classics 3. *810 maart 2013

Het pakket met de eerste betaversie van de Nederlandse bovenleidingportalen is beschikbaar! In het submenu Freeware, onderdeel Scenery vindt u een link naar de download. Routebouwers kunnen hun voordeel doen met dit pakket en hun zelfgebouwde Nederlandse routes een meer Nederlands tintje geven. Wellicht ten overvloede: voor het gebruik van de portalen dient u kennis te bezitten van routebouw in Train Simulator 2013. Een training in het bouwen van routes kunnen wij zelf helaas niet geven. Voor informatie over het bouwen van een eigen route verwijzen wij u graag door naar de verschillende fora en informatieve sites die over dit onderwerp op internet te vinden zijn. Ook op Youtube kunt u wat dit onderwerp betreft erg veel nuttige informatie vinden. Hiervoor geldt het oude spreekwoord: zoekt en gij zult vinden. :) Intussen is ook een update te melden met betrekking tot Dutch Classics 6. De inrichting van het interieur van de Mat '54 treinstellen verloopt zeer voorspoedig en is goeddeels compleet. Het is een zeer aangename en verslavende ervaring, testrondjes met het materieel te rijden omdat ze er inmiddels ook op hoge resolutie herkenbaar uitzien. De komende week staat in het teken van het vormgeven van de cabine en van het toevoegen van de specifieke details van de verschillende uitvoeringen van de treinstellen, zowel de tweetjes als de viertjes. Ook zullen we de verfspuit hanteren om de kleurenschema's te maken die we nog niet in de collectie hadden. Hieronder nogmaals een screenshot van de tweetjes die eerder in beeld geweest zijn. Zodra wij meer versies in een meer definitieve uitvoering kunnen tonen volgen nieuwe screenshots. Het ontwikkelen van het materieel heeft tot nu toe - met wat noodzakelijke onderbrekingen - honderden uren gevergd en het einddoel komt in zicht! The add on package with classic Dutch style catenary poles is available as a freeware download for route builders. You can find it in the menu under Freeware, submenu Scenery. The package comes with a brief instruction manual in Dutch language and can be used to give your own built routes a more Dutch look.

3 maart 2013

Op de plank ligt een freeware-release. Op veler verzoek stellen we één dezer dagen een pakket beschikbaar met Nederlandse bovenleidingportalen. In onze eigen setup hebben we ook portalen uitgeprobeerd met bijbehorende kabels. Deze optie is nog niet goed uitontwikkeld; de kabels zijn 'vaste' objecten en zijn wat lastig te plaatsen op hellingen. Desondanks bieden we toch alvast de portalen aan. De portalen zijn vrij gedetailleerd, de screenshot hieronder is puur voor het overzicht, de details zijn hierop niet goed zichtbaar. De portalen zijn als losse objecten in het pakket opgenomen. Er is dus geen Gantryset of iets dergelijks die automatische plaatsing mogelijk maakt. Voor de routebouwers: de kabelhoogte van de bovenleiding is op 5,5 M gezet. In principe leveren we minimale support op het pakket (in verband met de afronding van de Hondekop treinstellen voor Dutch Classics 6), maar suggesties en tips zijn uiteraard altijd welkom. De portalen mogen gebruikt worden in freewareroutes, zolang ze niet als pakket bij de route zelf zijn opgenomen. De precieze details komen in de readme bij de objecten. Naast volledige portalen zijn in het pakket éénbeenportalen opgenomen; dit type vergemakkelijkt naast elkaar plaatsen van portalen op grote emplacementen. Ook is een losse kabelklem met uithouder opgenomen, waardoor je alle vrijheid hebt van het plaatsen van de vakwerkportalen. De opzet met de vakwerkportalen is dus een combinatie van portalen met losse uithouders.

28 februari 2013

Nogmaals een screenshot van de Mat '54. Eigenlijk klopt onderstaande kleurstelling van het interieur niet helemaal, want het interieur van de oudste groene edities van de Hondekop had geen roodgekleurde banken in de eerste klasse, maar om het effect van de verlichting te testen hebben we ze toch even in deze uitvoering van het treinstel geplaatst.

20 februari 2013

In de afgelopen weken hebben we hard gewerkt aan het interieur van de Hondekop treinen voor Dutch Classics 6. We hebben een feature ingebouwd die ervoor zorgt dat de verlichting in de treinstellen in- en uitgeschakeld kan worden. De belichting wordt niet geregeld met lichtgevende textures, maar met een aantal light sources. Dit blijkt nauwelijks invloed te hebben op de framerate van de simulatie, tenzij de light sources zo ingesteld worden dat ze schaduwen werpen - dat laatste is een garantie voor een diashow op tragere pc's). De dynamische verlichting geeft een afwisselend beeld in de treinen wat we binnenkort zullen tonen. Enkele developmentscreenshots hieronder. Let op!: nog niet alle onderdelen zijn gemonteerd, de bagagerekken zijn nog niet volledig aanwezig in de coupé. Tevens sleutelen we nog aan de juiste kleurstelling van de wanden.

30 januari 2013

The construction of the Mat '54 trains continues step by step. We are making a lot of progress with the creation of the passenger views and the interior renders, so we are still on track for the release. De bouw van de Mat '54 treinstellen vordert gestaag. We hebben veel vooruitgang geboekt bij het creëren van de passengerviews. Stap voor stap krijgt de nieuwe add on zo zijn vorm voor de komende release.

21 januari 2013

Tijd voor een bouwupdate! Momenteel zijn de passengerviews van de Mat '54 stellen uit Dutch Classics 6 aan de beurt. Op basis van vele foto's en plattegronden worden de passenger views gemaakt en gerendered. Het liefst zouden we van elk compartiment een realistische rendering willen maken voor TS 2013, maar helaas zijn we enigszins beperkt in de mogelijkheden omdat je nu eenmaal maar een paar 'viewer'posities per wagon kunt maken. Verder willen we de passengerview interactief maken waar het mogelijk is. Voor het gevoel, er 'echt te zijn' in de simuatie zou het erg leuk zijn om bijvoorbeeld ramen te kunnen openen en coupédeuren open en dicht te kunnen schuiven. Alle amibities hebben natuurlijk een prijs in de vorm van een langere ontwikkeltijd, dus we proberen het evenwicht tussen coole features en realistische planning te maken. Zoals het er nu naar uitziet duurt het ontwikkelen van de Mat '54 stellen nog ongeveer een maand. We houden jullie op de hoogte van de vorderingen! Tenslotte nog een belangrijke mededeling voor onze klanten: op 22, 23 en 24 januari verwerken we de bestellingen pas na 20:00 CET. Time for a development update! Right now we are developing the passenger views of the Mat '54 EMU's. With a great number of pictures as an example we are rendering the compartments of the coaches. We would love to render every single compartment of the Mat'54 EMU's, but of course we are somewhat limitied because only a small number of views per wagon can be created. Furthermore we strive to make the passengerview interactive, for giving you the feeling that you 'are really there'. Of course, all ambitions have a price in the form of a longer development time, so we will find the balance between features and realistic planning. As it looks now we will need about one month to complete the Mat '54 EMU series. We will keep you informed! We conclude this update with an important message for our customers: on January 22, 23 and 24 we will process orders after 20:00 CET. Please be patient as we are on location on these days.

9 januari 2013

Inmiddels zijn de verschillende edities van de Mat '54 treinstellen aan de beurt. En er waren veel uitvoeringen! De verschillende raamvormen, interieurkleuren, dakdetails e.d. worden allemaal meegenomen, hoewel bij deze modellen de balans tussen detail en performance gezocht wordt. Als de bouwstof enigszins is opgetrokken volgen nieuwe screenshots. Voor de bouw- en ontwikkelscreenshots die we publiceren geldt - we herhalen nog maar een keer de gebruikelijke disclaimer - het zijn ontwikkelscreenshots, ze geven een indruk van de voortgang van de bouw en geven niet de uiteindelijke modellen weer. Schrik dus niet van bouw-screenshots van treinen met drie pantografen, vijf wielen of afwijkende kleuren/modellen. :) Als er suggesties zijn voor speciale uitvoeringen, dingen die we beslist niet moeten vergeten bij de bouw: laat het weten! Voor de Mat'54 modellen hebben we zeer veel informatie en veel foto's verzameld, zodat hopelijk straks alle schroefjes op de juiste plaats komen te zitten en alles wat groen/geel/rood/zwart etc.. moet zijn ook echt die kleuren krijgt.

6 januari 2013

De beste wensen voor 2013! In het nieuwe jaar gaan we natuurlijk ook gewoon door met het bouwen van Nederlandse klassiekers. Als eerste nieuwe add on op de releasekalender staat de Mat ´54 serie voor Dutch Classics 6, waar wij inmiddels al geruime tijd mee bezig zijn. Hieronder een development screenshot. Te zien is een Mat ´54 tweetje in ´moderne´ uitmonstering. Uiteraard ontbreken nog veel details, maar inmiddels is het treinstel al enigszins herkenbaar als een Hondekop/treinstel... Best wishes for 2013! In the new year we will of course be happy to continue with the creation development of the Dutch classic trains add ons for Train Simulator 2013. The first new item on our release calendar will be the Mat '54 EMU series. Below you can see a development screenshot of a two-carriage EMU in the 'modern' yellow colour scheme. Of course lots of details are still missing, but the train has now become somewhat recognizable as the 'dog-nose' EMU, as this series of trains is called in The Netherlands. Wir wünschen Ihnen das Allerbeste für 2013! Natürlich werden wir auch in diesem Jahr weiter machen mit der Entwicklung der Holländischen Klassiker für Train Simulator 2013. Als erstes neues Item auf dem Releasekalender werden Sie die Mat '54 Serie finden. Hier unten sehen Sie ein Screenshot von einem der Zügen aus dieser Serie. Natürlich fehlen noch viele Details, aber auf jeden Fall wird der Zug jetzt schon einigermaßen erkennbar als ein Mat '54 Zug...

27 december 2012

De karakteristieke pantograaf van het Mat '54 materieel heeft zijn vorm gekregen, we hebben de tijdelijke geleende pantograaf van de 1200 kunnen vervangen door de typische pantograaf die op Mat '54 te zien was. Overigens had een deel van het Mat '54 materieel ook een eenbeenpantograaf, die uiteraard in het 3d model meegenomen wordt. De mat '54 treinstellen maken inmiddels hun proefrondjes op de testsporen - binnenkort screenshots van het materieel! The characteristic pantograph of the Mat '54 EMU's has got its shape. We were finally able to replace the temporary borrowed pantograph of the 1200 - without a pantograph, the train would not drive - by the typically styled pantograph that was used on the Mat '54 EMU's. Part of the Mat '54 EMU's also had another type of pantograph, the more modern looking one-legged pantograph that could also be seen on other types of Dutch engines and EMU's. The Mat '54 EMU's already drive their test rounds on our tracks - screenshots of the EMU's will follow!

25 december 2012

17 december 2012

Het werk aan Mat '54 vordert gestaag. Het is helaas nog te vroeg voor screenshots, maar de treinstellen bevatten al heel wat detail. We concentreren ons momenteel op het vormgeven van de draaistellen. The work on the 'Mat 1954' EMU's is progressing. It is still somewhat too early for screenshots, but the trains show already a lot of detail. At this moment we are concentrating on the bogies. Die Gestaltung der Mat 1954 Züge geht ständig weiter. Es ist leider noch etwas zu früh für Screenshots, aber die Züge zeigen schon eine Menge Details. Zur Zeit konzentrieren wir uns auf die Drehgestelle.

Zaterdag 15 december 2012

Important message: on Saturday, December 15th, orders will be processed from 20:00 CET. Wichtige Mitteilung: am Samstag, dem 15. Dezember werden Bestellungen ab 20:00 CET verarbeitet. Belangrijke mededeling: op zaterdag 15 december worden bestellingen vanaf 20:00 CET verwerkt.

Woensdag 12 december 2012

Good news for our international customers! From now on, the English language instruction manual is available in Dutch Classics 3, NS class 1200 Von jetzt an steht Ihnen auch für das Add on Dutch Classics 3 eine Gebrauchsanleitung in Englischer Sprache zur Verfügung!

Vrijdag 7 december 2012

Dutch Classics binnenkort ook op Facebook en Twitter! Deze media bieden zulke goede mogelijkheden om de community op de hoogte te houden van onze ontwikkelingen dat wij ervoor gekozen hebben om ook via deze media updates en nieuws te verspreiden. Binnenkort meer info hierover! Soon we will also have a presence on Facebook and Twitter! These media offer such good opportunities to keep the community informed about our developments and activities that we chose to start a presence on these media too.

Woensdag 5 december 2012

Mat '54 begint nu echt vaste vorm aan te nemen. De stoere neus van de treinstellen zit erop, de draaistellen van het materieel (de aangedreven en niet aangedreven draaistellen hebben elk hun eigen opbouw) zitten eronder en de raam- en deurindeling van de treinstellen is ingebouwd. Uiteraard moet er nog heel wat aan detail worden toegevoegd, maar in de 3d editor zal inmiddels iedereen de karakteristieke vorm van de hondekop herkennen. Het Mat '54 tweetje zal het eerst rondjes gaan draaien op het testspoor. Het is helaas nog te vroeg voor screenshots, maar zodra de treinstellen enigszins gedetailleerd zijn, zullen wij screenshots posten. The EMU's of the Dutch 'Mat '54' are really taking shape now. The characteristic 'dogs nose' of the trains has been added, the bogies have been built for a great part and the window and door configuration has also been added. It is still too early for screenshots, but as soon as we have something that is acceptable to show, we will post screenshots here! In the meantime, the work continues.

Vrijdag 23 november 2012

De roadmap die wij voor de komende maanden uitgezet hebben loopt als volgt: - Mat '54 in alle varianten (inclusief de Benelux-uitvoering) - Mat '46 in alle varianten - Rijtuigen Plan E De treinstellen zullen net als de locs 1100, 1200 en 1300 uit onze vorige releases voorzien worden van simple mode en een expert mode bediening. In welke samenstelling het materieel in de pakketten zal komen, bekijken we tijdens de bouw. Dutch Classics 6 zal in ieder geval bestaan uit de Mat '54 serie. De allereerste release zal echter de update van de 1200 bevatten, zoals eerder aangekondigd. We have defined the roadmap for our future releases. Upcoming and in development are: - EMU's Mat '54 (and Benelux EMU's) - EMU's Mat '46 - Coaches Plan E The EMU's were the backbone of Dutch domestic local and express trains. Especially the Mat '54 could be found on long distance services, for example between Amsterdam/Rotterdam/The Hague and Groningen/Leeuwarden. One of the variants that will be included in the Mat '54 series, the Benelux EMU's, even drove between Amsterdam and Bruxelles. The Plan E coaches could also be found on domestic long distance connections. The EMU's will be released in a simple and expert mode, just like the engines class 1100, 1200 and 1300 which are included in our previous releases. We will use the operation standard that we developed for the engines, with custom keyboard operation and realistic driving behavior for the EMU's too. Als we will include Quickdrive scenario's and an instruction manual both in Dutch and international versions. Wir freuen uns, melden zu können, daß wir den Roadmap für die nächsten Monate bestimmt haben. In entwicklung sind: - Zugeinheit Mat '54 (einschließlich Benelux-ausführung) - Zugeinheit Mat '46 - Fahrzeuge Plan E Als erster wird Mat '54 lieferbar sein. Die elektrischen Züge Mat '54 und Mat '46 konnte man überall in den Niederlanden auf elektrifizierten Strecken sehen. Mat '54 war hauptsächlich im Intercityverkehr zu finden, einige Variante fuhren sogar zwischen Amsterdam und Brussel als Benelux-zug, andere fuhren im nationalen Fernverkehr. Mat '46 war besonders im lokalen Verkehr zu finden. Die Fahrzeuge Plan E fuhren auch hauptsächlich im nationalen Fernverkehr. Mat '54 and Mat '46 werden geliefert werden im Simple Mode und im Expert Mode, genauso wie die Lokomotiven 1100, 1200 und 1300 aus unseren ehemaligen Releases. Auch werden die Add ons Quickdrive Szenarien und eine Gebrauchsanleitung in Holländischer und internationaler Version enthalten.

Dinsdag 20 november 2012

Het werk aan het materieel gaat door! We zijn bezig met het maken van de ruwe vorm voor het materieel van Dutch Classics 6. Het belangrijkste - de karakteristieke neus van het materieel die net als bij de 1200-locs heel nauw luistert - is al gemodelleerd en het eerste resultaat ziet er erg goed uit! Intussen loopt binnenkort natuurlijk ook de update voor de 1200 van stapel.

Zaterdag 17 november 2012

De update voor de 1300 (Dutch Classics 4) is beschikbaar. Zie voor meer informatie de supportpagina. The update for the 1300 (Dutch Classics 4) is available now! See for more info our support page.. Das Update für die NS 1300 (Dutch Classics 4) ist erhältlich! Siehe für mehr Information unsere Supportseite.

Zondag 11 november 2012

De quickdrive scenario's voor de NS 1300 zijn gereed. Ze zijn te vinden onder het supportmenu. Voor alle nieuwe bestellers zijn de Quickdrive scenario's uiteraard integraal onderdeel van het materieelpakket. De 'technische' update van de 1300 met o.a. de toetsenbordbediening conform de 1100 volgt een dezer dagen. The quickdrive scenario's for the NS 1300 are available. They can be found in the support menu. For all customers who order the 1300 now, the Quickdrive scenario's are of course part of the package. The technical update of the 1300 will follow within a few days! Verder hebben wij een eerste start gemaakt met het volgende Dutch Classics project, Dutch Classics 6. Daarover de komende dagen meer! In the meantime we also started our next add on project for Dutch Classics 6. We will inform you about this in the coming days.

Zaterdag 10 november 2012

Na de 1100 is de 1300 aan de beurt. De update zal een dezer dagen op de site komen.

Vrijdag 9 november 2012

De update voor de 1100 is beschikbaar. Zie het menu op onze website onder 'support'. Voor de bezitters van de 1100 is dit een aanbevolen patch! The first update for the 1100 engine is available. See the site menu under the tab 'support'. For the owners of the 1100 engine, patch this is a recommended patch!

Woensdag 7 november 2012

De Quickdrive scenario's en aanpassing audio voor de 1300 en 1200 zijn gereed! De 1300 en 1200 krijgen dezelfde toetsenbordbediening in de expert mode als de 1100. Tevens worden de physics van de 1200 aangepast. Waarschijnlijk dit weekend verschijnen de updates op de site. De update voor de 1100 verschijnt op vrijdag 9 november. Daarna gaan wij met nieuwe dingen aan de slag! Welke nieuwe dingen dat zijn, melden we te zijner tijd. The quickdrive scenarios and improvement of the audio for the 1200 and 1300 engines are ready. The 1200 and 1300 will get the same keyboard operation template as the 1100. The updates for 1200 and 1300 will appear on the site this weekend as it looks now. The update for the 1100 will be available for download on the site on Friday, November 9. We recommed that you install this update! After the updates we will start with new things. It seems that we have made our choice for the new model to build, but we will keep it a public secret for a few days.

Zondag 4 november 2012

De eerste patch voor de 1100 komt eraan! In deze patch worden het gedrag van de ruitenwissers iets verbeterd en - wat veel meer merkbaar zal zijn - het geluid wordt verbeterd. Na installatie van de patch zal het geluid netjes en op een heel vloeiende manier infaden en uitfaden, al naar gelang de afstand tot de loc uiteraard. Releasedatum voor de patch, tezamen met eventuele andere verbeteringen die er wellicht nog aan te brengen zijn: 9 november a.s.

Zaterdag 3 november 2012

Update time! Voordat we aan een nieuw model beginnen, nemen we even een pas op de plaats om eventuele feedback over de 1100 af te wachten en te verwerken, en we gaan kijken hoe wij de systemen die we voor de 1100 ontwikkeld hebben, kunnen integreren met de vorige releases, de 1300 en 1200. Het ideaal: drie locs die op dezelfde wijze bediend worden, natuurlijk rekening houdend met de specifieke eigenschappen. De Quickdrive scenario's moeten er in ieder geval komen, die leveren zoveel gemak op dat het voor ons althans een onmisbare feature is geworden.

Vrijdag 2 november 2012

De NS 1100 is aangekomen in de shop en is nu te bestellen. The NS class 1100 arrived in the shop and can be ordered now. Die NS 1100 Lokomotive is heute im Shop angekommen und kann ab jetzt bestellt werden.

Zondag 28 oktober 2012

Nu we toch bezig waren met wat extraatjes voor de 1100 hebben we ook nieuwe Quickdrive scenario's toegevoegd. In het Dutch Classics 5 pakket dat - eindelijk :) - binnen een paar dagen gereleased wordt vind je een groot aantal Quickdrive consists. Voor elke uitvoering van de loc zijn er minimaal drie Quickdrive scenario's voor iedereen (met bestaand materieel) en een aantal extra Quickdrive scenario consists voor de 1100 in combinatie met de Plan D/K/C/Restauratiewagons uit Dutch Classics Megapack 1. Deze consists zijn gemaakt met bijpassend materieel, dus klassiek materieel bij klassieke uitvoeringen van de locs, etc.. In combinatie met alle mogelijke startpunten in routes, weersomstandigheden/time of day en seizoenen waar je met de Quickdrive consists in kunt rijden levert dit heel veel mogelijkheden tot afwisseling op. Je bent hierin nu veel flexibeler dan met de statische scenario's die we voorheen hadden.

Dinsdag 23 oktober 2012

Op de valreep is nog een extra variant van de 1100 toegevoegd - de Berlijns blauwe 1135 met grotendeels ook Berlijns blauwe botsneus, waarmee de 1100-familie compleet is. We zijn nog wat laatste tweaks aan het doen aan de physics van de modellen, gebaseerd op de specificaties van de locs en praktijkverhalen over gedrag en performance van de 1100. Daarna rolt de loc naar de shop. Het is niet zeker dat dat vandaag nog gaat lukken, omdat het samenstellen van het pakket enkele uren in beslag neemt, maar hij is onderweg. We houden jullie op de hoogte! At the last moment we added an additional color scheme of the 1100 engine - the Berlin blue 1135 with mainly Berlin blue safety nose, which completes the 1100 family. We are still busy doing the last tweaks on the physics of the engines, based on the official specs and stories about the behaviour of the engine. After that, the engine will roll into the shop. It has become uncertain if it will arrive there today, because the package needs to be created carefully and that task takes some time, but it is underway. We keep you informed!

Zondag 21 oktober 2012

Let op: bestellingen worden vandaag na 20:00 verwerkt. Please note: orders will be processed today after 20:00. Bestellungen werden heute ab 20:00h verarbeitet.

Maandag 15 oktober 2012

De quickdrive consist bestanden zijn aangemaakt, De locs zijn in Railworks nu via het Quickdrive menu terug te vinden en de handleiding in twee talen is in de maak. Kortom: de laatste losse eindjes worden aan elkaar geknoopt en de release komt steeds dichterbij. Het is nu geen kwestie van weken meer, maar van dagen. Houd de site in de gaten!

Zaterdag 13 oktober 2012

De Berlijns blauwe 1118 mét botsneus is ook aan de serie locs van de 1100 toegevoegd. Hieronder nieuwe development screenshots...

Donderdag 11 oktober 2012

Hieronder een screenshot met drie generaties van de 1100 naast elkaar. Het pakket met de 1100 bevat ook een variant waarvan enkele exemplaren blijkbaar hebben rondgereden: een Berlijns blauwe uitvoering van de 1100 mét botsneus. Verder zijn alle varianten met twee en drie frontlichten in het pakket te vinden. Een screenshot met de 1100 met botsneus, die hier tijdelijk het nummer 1127 draagt, maar voor de release een nieuw nummer krijgt.

Dinsdag 9 oktober 2012 (2)

Een belangrijk bericht voor onze klanten: We herhalen het nog maar een keer: indien u materieel bij ons bestelt, geeft u alstublieft een werkend emailadres op en/of controleer of het emailadres daadwerkelijk email accepteert. Wij willen namelijk heel graag de bestellingen leveren, alleen is daarvoor een werkend mailadres nodig!

Dinsdag 9 oktober 2012

De 1100 had al een hele tijd op virtuele sporen moeten rondrijden. Het is dan ook tijd voor een nieuwsupdate. Na de upgrade van Railworks naar Train Simulator 2013 hebben zich op de ontwikkelsystemen allerlei curieuze storingen voorgedaan. Blueprints wilden niet meer laden, de editor crashte op de meest onvoorspelbare momenten, remmen weigerden elke dienst, de Railworks utilities maakten gehakt van de xml bestanden en het bleek dat het maximum aantal werkende controls dat je in een cabine kunt inbouwen plotseling een stuk lager ligt als je de nieuwe utilities gebruikt. Kortom: we hebben we heel wat glitches te verduren gekregen. Uiteindelijk hebben we maar netjes de supportafdeling van Railsimulator.com in kennis gesteld - die ons net zo netjes heeft bedankt voor de informatie - en vervolgens zijn we overgegaan tot de orde van de dag, met een backup in de hand, weliswaar. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om een backup achter de hand te hebben, hoe mooi de beloftes over nieuwe versies van Train Simulator ook zijn. Zoals een wijs iemand in het verleden al zei: 'all software will eventually work'. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de volgende updates van de tools uitkomst zullen bieden. Het materieel dat we eerder gebouwd hebben en dat in de shop te vinden is werkt gelukkig nog als het spreekwoordelijke zonnetje in Train Simulator 2013, de 1100 met de 'oude' xml configuratiebestanden werkt net zo goed, en nu is het devies: afronden dit project en onze kopers mee laten delen in het machtige brok ijzer dat de 1100 loc is. Statusoverzicht van de 1100-loc: Cabine: gereed Interieur: 99% gereed Locversies: rollen een voor een uit de werkplaats Scenario's en handleiding: in bewerking.

Maandag 1 oktober 2012

Nu we toch bezig zijn met toetsenborddefinities in de expert mode hebben we ook de twee tonen van de 'horn', ofwel 'tyfoon' in goed Nederlands, een plekje op het toetsenbord gegeven. Het is nu dus mogelijk om met de 1100 in de cabine beide tonen te gebruiken met verschillende toetsen op het toetsenbord. De spatiebalk behoudt de lage toon zoals voorheen, een andere toets boven de spatiebalk heeft de hoge toon toegewezen gekregen. Zo valt er altijd wel iets te verbeteren. Uiteraard leveren we met de handleiding van de 1100 ook het overzicht van de toetsbediening in de expert mode mee. En geen zorgen over de simple mode, in simple mode blijft alles bij het oude...

Zaterdag 29 september 2012

De release van Dutch Classics 5 komt steeds dichterbij. De cabine is op wat kleine aandachtspuntjes na ingericht. Hieronder een screenshot van de huidige stand van de ontwikkeling van de cabine. De 1100 krijgt zoals eerder gezegd een 'custom' keyboard control in de expert mode. Hierdoor kunnen de belangrijkste functies in expertmode met het toetsenbord bediend worden. De tests hebben uitgewezen dat dit prima werkt.

Donderdag 27 september 2012

De eerste serie TS 2013 scenario's voor de Ruhr-Sieg route is gereed! De scenario's zijn op de site te vinden onder Freeware, downloads. Ze zijn ontwikkeld voor Dutch Classics 1 en werken ook in combinatie met het Megapack. Het zijn zes scenario's geworden, waarvan vier standaard scenario's en twee free roaming scenario's. Wie nieuwsgierig is naar de status van de 1100: we zijn bezig met de bekende laatste loodjes. Have a look at the freeware download section of this site: you can find there the newly released standard and free roaming scenario's for the Ruhr-Sieg route for Train Simulator 2013, created for Dutch Classics 1 and Megapack 1. Die erste Serie Szenarien für Dutch Classics 1 / Megapack 1 sind ab jetzt im Downloadbereich dieser Website zu finden.

Vrijdag 21 september 2012

Zoals iedereen die vanavond Railworks Train Simulator heeft gestart inmiddels heeft gemerkt, heeft de release van Train Simulator 2013 plaatsgevonden. TS 2012 is automatisch geupgrade naar deze versie. Uiteraard hebben wij als eerste tests uitgevoerd om te zien of het Dutch Classics materieel probleemloos functioneert in deze nieuwe versie, of dat er issues te vinden zijn. Tot nu toe blijkt het Dutch Classics materieel gelukkig ook in Train Simulator 2013 over het spoor te zoeven zoals het al in Train Simulator 2012 deed. Mochten er zich toch issues met het materieel voordoen, dan zullen wij die uiteraard oppakken. Kopers van het eerste uur van Train Simulator 2013 zullen merken dat twee routes waarvoor wij scenario's in combinatie met het Dutch Classics materieel hebben gemaakt, de Seebergbahn en TestTrak, (nog) niet in Train Simulator 2013 aanwezig zijn. Om te waarborgen dat iedereen, zowel oude als nieuwe gebruikers van TrainSimulator 2013 dezelfde scenario´s kan gebruiken, zullen wij nieuwe scenario´s maken. We maken vanaf vandaag voor elk Dutch Classics pakket nieuwe standaard scenarios. Op dinsdag 25 september zal het pakket met de eerste vier TS 2013 scenario´s voor Dutch Classics 1 beschikbaar zijn. Aan het einde van volgende week releasen wij de TS 2013 scenario´s voor Dutch Classics 2 en Megapack 1, daarna zijn Dutch Classics 3 (NS 1200) en Dutch Classics 4 (NS 1300) aan de beurt. Dutch Classics 5 (NS 1100) zal uiteraard uitsluitend TS 2013 scenario's krijgen. As everyone already may have noticed who started Railworks Train Simulator last night, the new 2013 version has been released! Under the hood of the software there have been some upgrades, bugfixes and changes. Most noticeable for end users is the new user interface. Of course we were very eager to check if the Dutch Classics material would function flawlessly in TS 2013. The tests have proved until now that there are no issues with the Dutch Classics material in combination with TS 2013. However, the first time buyers of TS 2013 will notice that two of the routes that we used for scenario's, the Seebergbahn and TestTrak, are not included in the TS 2013 release. Buyers who already posessed TS 2012 and have upgraded to TS 2013 still have these routes available and can use them without any problems in combination with TS 2013. To guarantee that everyone, both upgraded TS 2012 users and TS 2013 users can use the same scenario's with Dutch Classics, we will release new scenario packs for all our sets. On Tuesday September 25, the first new TS 2013 scenario's will be available for download from our site and will be included in the Dutch Classics 1 package. At the end of next week the new scenario's for Dutch Classics 2 and the Megapack will follow.

Maandag 17 september 2012

Het is weer tijd voor een nieuwsupdate! De afgelopen week hebben wij nogmaals de modellen van de 1100 onder handen genomen om wat puntjes op de i te zetten. Eén van de belangrijkste zaken, naast het bijwerken van een aantal details, is het optimalizeren van het aantal poly's dat de 3d modellen bevatten. Deze optimalisering heeft het aantal poly's, zeg maar, de blokjes waaruit de modellen zijn opgebouwd sterk gereduceerd, terwijl de details en uitstraling van de locs volledig behouden zijn gebleven. Dit was een tijdrovende klus, maar zeker de moeite waard. Immers, ook op grote emplacementen vol materieel willen wij graag de 1100 voorbij zien zoeven zonder het beeld in een diashow te laten veranderen. De methodiek die wij gebruikt hebben wordt in een later stadium ook toegepast op de 1200 en 1300-locs. Verder hebben wij een toetsenbord-template gemaakt die het mogelijk maakt om met het toetsenbord de Dutch Classics-locs in expert mode te besturen. Dit punt stond hoog op ons wensenlijstje en we zijn dan ook erg blij dat de 1100 de eerste loc is waarin we dit concept kunnen toepassen. Later zullen ook de 1200 en 1300-locs met deze techniek worden voorzien in een update, maar de 1100 is dus als eerste aan de beurt. Aan een prognose voor de releasedatum van de 1100, die meer varianten bevat dan we voor mogelijk hadden gehouden, kunnen wij ons inmiddels wel wagen. De loc zal naar verwachting eind september/begin oktober uit de werkplaats rollen, inclusief handleiding en een aantal scenario's. Nieuwe screenshots volgen zodra we de tijd kunnen nemen om de locs tijdens proefritten op de foto te zetten. Wordt vervolgd dus! Laatste punt: omdat wij ons concentreren op het bouwen van het materieel kunnen wij helaas niet de tijd nemen om her en der op internet fora te volgen. Indien je verbetervoorstellen hebt, issues wilt melden of ideeën hebt voor materieel dat wij zeker zouden moeten bouwen: laat het weten! Mails aan één van onze mailadressen lezen we altijd. English: Once again it is time for a news update! In the past week we have once again took the model of the 1100 engine to the workshed in order to make some improvements here and there. One of the most important things, besides taking care of some nice details, was the optimizing of the number of 'poly's'of which the engine 3d models consist. We were able to reduce this number considerably while fully preserving the level of detail of the model. This was a time consuming task, but certainly worth the effort! The method that we used to do this will be applied to the 1200 and 1300 models later too. We created a keyboard control template to enable us to operate the engine under manual control. Brakes, emergency brakes, regulators, weak field generators and the 'kwitteren' buttons can all be operated by the keyboard now! We will also apply this concept to the other engines that we created, the 1100 and 1200 in a separate update. We can finally set a release date for the 1100. As we expect now we can release the engine by the end of this month/the start of October. New screenshots follow as soon as we can take our time to take some pictures of the engines during test drives. Last but not least: ideas, improvement proposals, ideas for new material or other remarks? Just let us know on one of our email addresses! We would really like to read all the internet fora to see all the interesting ideas and feedback that we would appreciate to read, but unfortunately we need to concentrate on building the content.

Donderdag 6 september 2012

Het ontwikkelen van de 1100 is de eerste fase gepasseerd! Wij werken inmiddels aan de cabine van de 1100. Als die ook gereed is volgt een uitgebreide testfase en als de loc zich gedraagt zoals het hoort is ook de release van de 1100 een feit. Intussen hebben we tussen de bedrijven door het routebouwen weer opgepakt. De route met de sporen rondom Arnhem is voorzien van het 'echte' reliëf met behulp van hoogtedata en we hebben een kort traject van Oosterbeek naar Wolfheze toegevoegd. Tijdens de testritten snellen de 1100-locs nu dus niet meer over de Testtrak of ons Nederlandse testspoor, maar door de bossen en het heuvellandschap van de Veluwe.

Vrijdag 31 augustus 2012

Belangrijk bericht - Important message - Wichtige Nachricht Op zaterdag 1 september en zondag 2 september zijn wij bezig met een field trip. Dit betekent dat bestellingen pas ´s avonds (na 20:00 CET) verwerkt worden. On Saturday 1 and Sunday 2 September we are on a field trip. This means that all orders will be processed in the evening (after 20:00 CET). Am Samstag und Sonntag 1/2 September machen wir einen Fieldtrip und sind wir tagsüber nicht da. Das bedeutet, daß wir Bestellungen leider erst am Abend (nach 20:00 CET) verarbeiten können.

Woensdag 29 augustus 2012

Het aantal versies van de 1100 groeit... de turkooise, de Berlijns blauwe en de geel grijze versie met platte neus (die er ook geweest is) zijn inmiddels uit de werkplaats gerold en behoeven alleen nog op details te worden afgewerkt. De grote uitdaging begint vandaag: de 1100 met botsneus. Die botsneus (die later aan de loc is toegevoegd om veiligheidsredenen) moet precies kloppen, omdat het oog direct registreert dat er iets niet klopt als de verhouding van de afmetingen of de vorm niet goed is. Zodra de botsneus erop zit zullen wij u uiteraard nieuwe screenshots tonen. Had u overigens de speciale screenshotafdeling van de website al ontdekt? Hier zullen alle screenshots verzameld worden per pakket, zodat u een overzicht heeft van het materieel dat wij maken. Het maken van screenshots is bijna net zo'n leuke activiteit als het maken van het materieel zelf. De uitdaging is altijd om het materieel zo herkenbaar mogelijk in beeld te brengen. Je bent eigenlijk een soort fotograaf als je screenshots maakt, omdat je rekening moet houden met zon en schaduw, lichtval en moment van de dag...

Dinsdag 28 augustus 2012

Tijdens het testen van de 1100 kwamen we de 1310 tegen op het station van het testspoor.... During the testing of the class 1100 we encountered the 1310 (class 1300 engine) on the station of the test track.... Während des Testen der 1100 trafen wir die 1310 (1300-er Lokserie) im Testbahnhof.... Meer ontmoetingen met Dutch Classics materieel... More encounters with Dutch Classics material... Mehr Begegnungen mit Dutch Classics Material...

Maandag 27 augustus 2012

Wederom een work in progress screenshot van de NS 1100: te zien zijn de Berlijns blauwe 1114 naast de turkooise 1122 tijdens een proefrit. De Berlijns blauwe 1114 is enigszins gemoderniseerd ten opzichte van de oudere versies: een extra frontlamp is toegevoegd en inmiddels is het moderne NS logo op de loc aangebracht. Volledigheidshalve: dit zijn development screenshots. De uitvoeringen van de locs zijn dus nog niet in hun definitieve vorm! Once again a work in progress screenshot of the NS 1100 class engine in development: shown are the Berlin blue 1114, next to the 1122 in original turqoise livery. The 1114 is modernised somewhat, compared to the older versions: a third front light has been added and the engine now carries the 'modern' logo of the Dutch Railways, introduced at the end of the 60's of the twentieth century. Please note: the engines are still in development. Details of the engines are therefore not yet in their final state! Wieder einmal ein Screenshot der NS 1100 Lokomotiven die wir zur Zeit entwickeln: gezeigt werden die blaue 1114 neben der 1122 in turqoiser Farbe. Die 1114 ist einigermaßen modernisiert worden: die Lokomotive hat nun ein drittes 'Frontlight' und zeigt das 'moderne' Logo der Niederländischen Eisenbahnen was am Ende der sechsziger Jahre introduziert worden ist. Wichtig: die Loks sind noch in Entwicklung. Die Versionen die hier gezeigt werden befinden sich noch nicht in der endgültigen Ausführung!

Woensdag 21 augustus 2012

Gisteren en vandaag stonden in het teken van de eerste proefritten met de NS 1100. Het is altijd een mooi moment om te zien hoe een locmodel tot leven komt na vele uren werk in de virtuele werkplaats! Hieronder ziet u twee screenshots van de 1100 in aanbouw, klaar voor vertrek op het proefbaantje. Yesterday and today the first test drives with the NS 1100 were scheduled. It is always an exciting moment to see how an engine model comes to life after many hours of work! Below you see two screenshots of the 1100 still in development, ready for departure on our little testtrack. Gestern und heute war es endlich Zeit fùr die ersten Probefahrten mit der NS 1100. Immer ein schöner Moment, zu sehen wie die Lokomotive nach vielen Stunden von Arbeit im virtuellen Werkstatt zum Leben kommt in der Simulation! Hier unten sehen Sie zwei Screenshots von der Developmentversion der NS 1100, die Abfahrtbereit ist für eine Fahrt über unsere kleine Teststrecke.

Woensdag 8 augustus 2012

De 1100 neemt vaste vorm aan en is inmiddels een zeer getailleerd model geworden. Wij verwachten dat de release van de loc in september plaats zal vinden. Een precieze releasedatum zullen we noemen wanneer wij een inschatting kunnen maken van de tijd die nog voor de release nodig is. Ook deze loc zal uiteraard weer geleverd worden met uitgebreide handleiding en scenario´s. The 1100 class engine is taking shape! The engine has become a detailed model already and is continuing to be developed at the moment. We expect that the engine will be released in the month of september. However, an exact release date will be given when we can make a good estimate of the remaining time that we need in order to complete the model, manual and scenario´s. Die 1100 Lokomotive wird immer mehr erkennbar und besitzt schon sehr viele Details. Die Entwicklung dieser bekannten Hollàndischen Lok geht weiter, wir erwarten, daß wir die Lok in September releasen können. Ein genaues Datum werden wir erwähnen, sobald wir einschätzen können wieviel Entwicklungszeit wir noch genau brauchen um Lok, Gebrauchsanleitung und Szenarien zu vollenden.

Dinsdag 31 juli 2012

De afgelopen dagen hebben we de koppelingen van het materieel flink onder handen genomen. We hebben er veel aandacht besteed om alles goed op elkaar te laten aansluiten. De 1100 wordt van de nieuwe koppelingen voorzien en uiteraard krijgen de 1300, de 1200 en de andere typen materieel deze koppeling ook in één van de komende updates. Hieronder zijn te zien: de 1200 uit Dutch Classics 3 en de 1300 uit Dutch Classics 4. De wagons zijn te vinden in Dutch Classics 1 en 2 en het Megapack.

Zaterdag 21 juli 2012

Na de release van de 1300 gaan we op volle snelheid door met de zaken die op onze release-agenda staan. De kiel is gelegd voor de kleine krachtpatser onder de Nederlandse klassiekers, de 1100, en onder andere de 1200 kan een update tegemoet zien. Zo loopt alles gestaag door in deze vakantietijd. Indien wij in verband met vakantie-activiteiten tijdelijk niet aanwezig zijn, laten we dat langs deze weg weten. After the release of the 1300 engine we proceed at full speed with the things that are on our schedule. The start has been made for the building of the classical small powerengine of the Dutch Railways, the 1100, which was also based on a French design, just like its bigger brother, the 1300, that we released yesterday. Should we temporarily not be available in these summer holiday times, we will let you know. Nach dem Release der 1300 von gestern machen wir weiter in voller Geschwindigkeit. Wie haben den ersten Anfang gemacht mit dem Bau der klassiken kleinen aber kräftigen 1100 Lokomotive. Diese Lokomotive was genauso wie die 1300 Französisches Designs. Falls wir in dieser Sommerurlaubszeit zeitwilig nicht da sein, so melden wir das rechtzeitig, damit Sie wissen womit Sie rechnen können.

Vrijdag 20 juli 2012

Dutch Classics 4 is vanaf nu beschikbaar in de webshop!

Donderdag 19 juli 2012

De bouw en test van de 1300 is voltooid. Voor de buitenlandse liefhebbers van Nederlands spoormaterieel hebben we een internationale versie van de handleiding samengesteld in het Engels. Wij maken nu het pakket gereed voor release en daarna kunnen we Dutch Classics 4 in de shop verwelkomen! Buidling and test of the 1300 are complete! For the international enthousiasts we have created a special version of the instruction manual in English. Dutch Classics 4 is expected to be welcomed in the shop when the package is ready for distribution. Bau und Test der 1300 sind endlich abgeschlossen! Für die internationalen Liebhaber der Holländischen Lokomotiven haben wir eine internationale Version der Gebrauchsanleitung zusammengestellt. Diese Gebrauchsanleitung ist in Englischer Sprache. Dutch Classics 4 wird nun für die Release vorbereitet und wird dann im Webshop erscheinen.

Dinsdag 17 juli 2012

Er is een nieuw item toegevoegd op de site: de supportpagina. U vindt er een kleine patch inclusief readme in drie talen voor de 1200. De patch lost een kleine issue met de 1200 op. Deze issue heeft betrekking op het rijden in routes die voorzien zijn van het Engelse beveiligingssysteem AWS. From now on you can find a dedicated support page on our site. For the users of our Dutch Classics 3 package, please have a look at the page. You find a small patch there for the 1200 which fixes a small issue with driving the 1200 loc in routes which use the Englisch AWS system. The patch is provided with a readme text file in three languages. Von jetzt an finden Sie eine Supportseite auf unserer Website. Für die Benutzer der 1200-lokomotive: bitte sehen Sie sich diese Seite an. Sie finden da einen kleinen Patch für Dutch Classics 3, NS 1200. Mit dem Patch lösen wir ein kleines Issue mit dem 1200 mit dem Fahren in Strecken die mit AWS versehen sind. Patch und readme in drei Sprachen sind da zu finden.

Zaterdag 14 juli 2012

Dutch Classics zou Dutch Classics niet zijn als we niet tóch nog even een tandje extra wilden bijzetten om wat verbeteringen aan te brengen aan de 1300-modellen. In het bijzonder hebben we - naast wat andere zaken - in de expert mode de bediening van de regulator verbeterd; tevens hebben we de 'uitputbare' rem toegevoegd... omdat het heel merkwaardig is als je in een loc onbeperkte remlucht hebt, terwijl je bijvoorbeeld de compressor niet hebt ingeschakeld. Waar zou die remlucht dan vandaan moeten komen? Dit hebben de in de expert mode uitvoeringen van de loc verbeterd. Als vergeetachtige machinist zou je nu zomaar verrast kunnen worden door gebrek aan remlucht. Verder is alles zo'n beetje klaar voor de release. De 1300 wordt geleverd met: - 22 uitvoeringen van de 1300 (11x simple mode, 11x expert mode), waaronder een 'geweatherde' uitvoering - Bedieningshandboek van 52 pagina's - Aantal standaard en free roaming scenario's onder verschillende omstandigheden Het precieze moment van verschijnen van de 1300 is nog even een verrassing. Houd de site in de gaten!

Woensdag 27 juni 2012

De release van de 1300 komt steeds dichterbij. De oorspronkelijke datum van 28 juni gaan wij weliswaar niet halen, maar grote vertraging zoals wij bij de release van de 1200 opliepen wordt deze keer niet verwacht. Er zijn naar verwachting nog enkele dagen tot een week nodig om alle puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. Wij vragen u dus nog even geduld voordat de 1300-en in uw routes hun diensten kunnen verrichten! Het locpakket bestaat na de laatste updates die wij gedaan hebben uit maar liefst 22 modellen, waarvan elf uitvoeringen als simple mode loc en elf uitvoeringen als expert mode loc zijn vormgegeven. Onderdeel van het pakket zijn nu onder andere geweatherde uitvoeringen van de 1300, omdat in het Nederlandse klimaat elke pasgeverfde loc immers maar beperkte tijd pasgeverfd blijft. U heeft in Dutch Classics de keuze uit locs die er als nieuw uitzien en locs waaraan is af te zien dat ze er al heel wat kilometers op hebben zitten. Wat betreft de simple mode en de expert mode: de locs in de simple mode uitvoering laten zich bedienen zoals elke 'gewone' loc in Railworks, met de HUD bedieningshandles en het toetsenbord; de expert mode uitvoering is net als bij de 1200 een nauwkeuriger simulatie van de ´echte´ bediening van de loc. Eén van de nieuwigheden in de 1300 uit Dutch Classics 4 is de inbouw van een ATB kast. Deze is alvast voorbereid op de eventuele ontwikkeling van een Nederlands ATB systeem voor Railworks. Indien ooit een Nederlands ATB systeem beschikbaar zal zijn, zal door de aanpassing van de locscripts de ATB zonder wijzigingen aan het model werkend gemaakt kunnen worden.

Dinsdag 19 juni 2012

Vandaag wederom twee screenshots uit het locomotiefpakket Dutch Classics 4: 1. Tijdens een proefritje met een sleep Plan C- en D rijtuigen op de foto gezet: de Berlijns blauwe versie van de 1300: 2. De turkooise 1300 maakt een kort uitstapje op ons Nederlandse testspoor, geïnspireerd op Arnhem en omgeving. Op de achtergrond de turkooise 1200 uit Dutch Classics 3.

Vrijdag 15 juni 2012

De collectie 1300-locs voor het pakket Dutch Classics 4 beginnen hun uiteindelijke vorm te krijgen voor de release die over ongeveer twee weken gepland is. Hieronder een aantal screenshots van de moderne uitvoeringen van de vloot 1300-en die in het pakket te vinden zullen zijn. De laatste twee 'generaties' van de loc waren geschilderd in de kleuren geel/grijs en overwegend geel. Net als in het grote voorbeeld vindt u in de 1300 locserie in Dutch Classics 4 uitvoeringen van de loc met eenbeenpantograaf en tweebeenpantograaf en uitvoeringen met twee frontlampen en met driepuntsverlichting. De screenshots zijn screenshots van de locs in ontwikkeling. Ze zijn dus nog niet gelijk aan de versies van deze locs die in het pakket te vinden zullen zijn! Toch vinden wij het leuk om u alvast een blik op de 1300 voor Railworks te laten werpen zodat u een indruk krijgt van wat er komen gaat...

Vrijdag 1 juni 2012

Het werk aan de cabine van de 1300-loc vordert gestaag, inmiddels is de cabine voor ongeveer 50 procent gereed. Hieronder is een development screenshot te zien tijdens een rondje Testtrak. De uiteindelijke versie gaat er wellicht heel wat anders uitzien, maar deze screenshot geeft een indruk van wat de virtuele machinist te wachten staat. Er is inmiddels al redelijk wat detail toegevoegd in de cabine, maar er is nog heel veel detail te gaan voor wij tevreden zijn, en er valt nog heel wat te tweaken! Net als in de 1200 beschikt de machinist in de 1300 niet over heel erg veel ruimte. Toch doet de cabine ten opzichte van de 1200-cabine een stuk ruimtelijker aan. Immers, de cabine van de 1200 wordt gedomineerd door de grote stuurzuil in het midden, in de 1300 beschikt de machinist over een brede stuurtafel, zoals hieronder te zien is. Het knoppenpaneel zit in de cabine links van de machinist. Dit maakt de bediening van de vrij kleine schakelaars voor de virtuele machinist in Railworks wat lastiger dan in de 1200, omdat de schakelaars daar recht voor de machinist zijn gepositioneerd. De meeste kenners zullen wel weten dat deze loc van Franse origine is en dat een serie locs met een soortgelijk ontwerp als CC7100-serie in Frankrijk heeft rondgereden. De Franse afkomst laat zich ook in de cabine zien, want op de handle van de kleine remkraan is de Franse tekst 'frein direct' te vinden... Verder nieuws: we hebben een start gemaakt met het samenstellen van de handleiding en we gaan de scenario's voorbereiden die met het pakket worden meegeleverd. Vandaag hebben wij ook een aantal geluidsbestanden binnengekregen, zodat ook bij de 1300 de originele geluiden opgenomen zullen worden.

Donderdag 24 mei 2012

Vandaag hebben wij nieuws over de release van de NS 1300. De releasedatum voor deze loc zal zijn 28 juni 2012, precies drie maanden na de release van de 1200.

Zondag 20 mei 2012

Gisteren hebben wij op een field trip een zeer getailleerde fotoserie gemaakt van een loc uit de serie 1100, waaronder een flink aantal zeer goede foto's van het interieur en de cabine. Met behulp van deze foto's kunnen we zowel de cabine van de 1300 als later de productie van de 1100 op een hoger niveau brengen. Daarnaast was het natuurlijk een erg leuke ervaring om één van de klassieke Nederlandse locs weer eens in het echt te mogen zien.

Zaterdag 19 mei 2012

Het werk aan de cabine van de 1300 is inmiddels begonnen. Het interieur, de stuurtafel van de loc en de bediening krijgen nu hun vorm. De locomotief begint zo langzaam maar zeker zijn voltooiing te naderen. Binnenkort maken we de releasedatum van de loc bekend.

Maandag 14 mei 2012

Het werk aan de 1300-modellen gaat gestaag door. We hebben een aantal varianten van de loc gereed, de andere varianten zijn in bewerking. De komende weken staat de verdere detaillering van de modellen op het programma. Hieronder een eerste screenshot van de modernste uitvoering van de 1300, nog vers in de lak. Als je deze uitvoering naast de turkooise uitvoering zet, blijkt wel hoeveel er destijds aan deze loc is vernieuwd om nog een paar jaar aan de carriere van deze locomotief toe te voegen... meer screenshots volgen later.

Vrijdag 4 mei 2012

Vandaag hebben wij nieuws over de bouw en release van de 1300-loc. De bouw van de loc verloopt erg voorspoedig. Bijna alle details van de loc zijn inmiddels reeds vormgegeven in het model. Na voltooiing van de vormgeving van de buitenkant en het creëren van de diverse varianten van het model is de cabine aan de beurt. De loc zal verschijnen in de volgende varianten: - Turkoois - Berlijns blauw zonder NS-logo - Berlijns blauw met NS-logo - Gemoderniseerd met geel-grijze buitenkant - Gemoderniseerd, in gele kleur met groot NS-logo Enkele van de 1300-los hebben ooit een eenbeen-stroomafnemer gekregen, deze versie nemen wij mee in een aantal van bovenstaande series. Daarnaast is elke loc, net als de 1200-loc in een simpele en expertmodus beschikbaar. Inmiddels is er meer bekend over de releases na de 1300. Na voltooiing en release van de 1300 gaan we aan de slag met het kleine broertje van de 1300, de 1100. Na de 1100 is eindelijk de Plan-E serie rijtuigen aan de beurt voor afwerking en release, hetgeen al lange tijd op ons verlanglijstje stond. Er zit dus nog het een en ander aan te komen in de komende maanden!

Donderdag 26 april 2012

In de afgelopen week hebben we het materieel van Dutch Classics 1 en 2 en het Megapack onder handen genomen voor een aantal updates die ongetwijfeld erg welkom zullen zijn. Binnenkort zal de vernieuwde versie van deze pakketten beschikbaar zijn. De volgende features zijn toegevoegd/aangepast: - regendruppels op de couperuiten in TSX modus - werkende sluitlichten bij alle materieeltypen - voorbereiding inpassing personenrijtuigen in Dutch Classics Megapack 2 - werkende schuifdeuren in het Plan C postmaterieel. Immers, in de tijd dat dit materieel gebruikt werd, werd post geladen en gelost op stations met deze wagons. - vloeiender deuranimatie voor alle rijtuigtypes - helderder maken couperuiten in de passenger view - vernieuwde passenger view in de restauratierijtuigen Plan D - verbeteren bestandsstructuur van het materieel. Het is voortaan mogelijk om bij het maken van eigen scenario's de personenwagons per materieelserie te selecteren en niet meer per wagontype, wat het werken een stuk gemakkelijker en overzichtelijker maakt. Tevens vergemakkelijkt dit voor ons het releasen van updates in de toekomst. Het herzien van de bestandssystemen betekent helaas wel dat wij de scenario's moeten aanpassen. Naast het werk aan de 1300-loc concentreren wij ons ook op het maken van wat kleine updates van de 1200-serie. De koppeling met rijtuigen mag iets minder strak, de koppeling met de oudere Dutch Classics rijtuigen wordt verbeterd. Het volgende staat op het programma voor de komende twee maanden: - release aangepaste versie van Dutch Classics 1, 2 en het Megapack 1. - release Megapack 2 - release updateversie van de 1200-locserie Dutch Classics 3 - release locserie 1300 Een definitieve datum voor de release van versie 2 van de rijtuigen en Megapack 2 is nog niet bekend, omdat we de scenario's moeten vernieuwen voor het inpassen van de updateversie van de wagons. Wanneer het zover is, zullen we dat hier publiceren. Houd daarom de website in de gaten!

Zondag 15 april 2012

De 1300 begint zijn vorm aan te nemen. Daarnaast bereiden we de verlenging van onze testroute voor. Einddoel: een route van Ede-Wagening tot aan Arnhem. Geen superlange afstand, maar dat hoeft ook nog even niet. Het belangrijkste is dat we een herkenbare Nederlandse route hebben voor Railworks, zodat we de Nederlandse locs en wagons in hun eigen omgeving kunnen laten rijden.

Zondag 8 april 2012

Het Dutch Classics Team wenst u prettige paasdagen! We wish you happy Easter! Wir wünschen Ihnen frohe Ostern! Hieronder een development screenshot van het stukje route dat we zo hard nodig hebben om Nederlands materieel op een echt Nederlandse baan te laten rijden. Het is een screenshot van het emplacement van Arnhem-Berg in aanbouw. Het stukje route dat we nu hebben bestaat momenteel Oosterbeek tot en met Arnhem-station, met wat sporadische scenery. Het spoor ligt er wel volledig, inclusief alle wisselstraten (het betere pas- en meetwerk). De baan verdient echter nog heel wat aankleding. Voor een mooie route moeten de grote lijnen in orde zijn, maar het zijn vooral de details die je net dat gevoel geven dat je een echt emplacement ziet. En dat laatste is veel werk, heel veel werk...

Zaterdag 7 april 2012

Het paasweekend staat in het teken van Railworks... en in het bijzonder van een aantal erg leuke dingen, zoals het doorgaan met het bouwen van een stuk Nederlandse route en het zetten van de eerste stapjes naar een nieuwe Nederlandse loc... de keus is gevallen op de 1300. Voor meer info over de routebouw waar wij momenteel mee bezig zijn, zie het teamblog...

Zondag 1 april 2012

Geen aprilgrap, maar een screenshot waarin de NS 1211 poseert op een stukje van onze Nederlandse miniroute terwijl de 1202 mét NS logo intussen langzaam voorbijdreunt met een zware goederentrein. Met onze zelfgemaakte Nederlandse bovenleiding en de windmolen op de achtergrond ziet het er al direct een stuk Nederlandser uit. Geen Seebergbahn, Hagen-Siegen of de anonieme Railworks TestTrak, maar een herkenbare omgeving waarin de 1200-locs zich helemaal thuisvoelen. Erg leuk om de locs en wagons nu eens in een Hollandse entourage te zien! Intussen neemt ons volgende materieelbouwproject vastere vormen aan, maar daarover later als we er definitief uit zijn.

Woensdag 28 maart 2012

Vanaf heden is de 1200 verkrijgbaar via de webshop!

Dinsdag 27 maart 2012

De champagne staat klaar bij Dutch Classics, de release is nu écht onderweg en we denken dat wij met deze loc heel wat mensen blij zullen maken. Vanmorgen hebben wij de glanzende locs voor de laatste maal geïnspecteerd en gezien dat alles functioneert zoals het zou moeten, van de scripts en de geluiden tot en met de bediening en scenario's. Alles werkt nu zoals bedoeld. We konden het niet laten om in de afgelopen dagen nog wat zaken aan te passen. Eén van de laatste wijzigingen die we op de valreep nog hebben aangebracht aan de 1200 betreft het geluid dat je hoort als je een raam of deur openzet. Het zou vreemd zijn als je een raam of deur openzet terwijl de trein rijdt, en je hoort niets anders dan wanneer het raam dicht is. Weliswaar is gesimuleerde lucht virtueel, maar realistisch is anders. De loc bezit nu dus ook dit geluid, uiteraard afhankelijk van de snelheid waarmee je rijdt. Als je een verluchtigende geluidservaring wilt, zet dan alle raampjes en deuren van de cabine open en accelereer tot topsnelheid... Nadat de release van de Nederlandse versie heeft plaatsgevonden, werken we aan een internationale versie. Er is over de grens meer belangstelling voor Nederlands materieel dan je zou vermoeden, en aangezien de Nederlandse taal wel een wereldtaal is, maar helaas niet een taal is die door alle wereldburgers gesproken wordt, zullen wij een Engelse vertaling maken van de handleiding.

Maandag 19 maart 2012

De laatste voorbereidingen voor de release worden gemaakt. Laatste proefrondjes, opruimen van virtueel zaagsel en metaalschaafsel en het compleet maken van de handleiding. Hieronder wat screenshots van de 1200-uitvoeringen en twee screenshots van de cab. Vrijwel alles wat bedienbaar zou moeten zijn in de cabine is bedienbaar, van de knoppen, handles en schakelaars tot deuren, de zonneklep en zelfs de asbakjes voor de virtuele sigaret...

Dinsdag 13 maart 2012

Nu de originele 1200-locomotiefgeluiden het virtuele model compleet maken komt de release in zicht! De twee weken vertraging die we hebben opgelopen ten opzichte van de oorspronkelijke planning zijn uiteindelijk nog wel te overzien geweest. Het heeft ons - naast de tijd voor het fixen van een aantal kleine issues - ook de mogelijkheid gegeven om de scripts te optimaliseren en nog wat leuke extra functies toe te voegen. Nieuwe features van de laatste week, behalve het toevoegen van de karakteristieke 1200-geluiden: - het zogenaamde 'kwitteren', nodig bij het rijden over emplacementen met lage snelheid (tot 40 km/uur). - het simuleren van de hogedrukrem die bij snelheden boven 60 km/uur extra remkracht geeft De komende dagen gaat het werk door aan het programmeren van de geluiden voor de loc. De release van het 1200-model zal, zoals het er nu naar uitziet waarschijnlijk - tenzij nieuwe issues zich voordoen - dit weekend plaatsvinden. De champagne staat klaar...

Maandag 5 maart 2012

Zie het teamblog voor twee nieuwe screenshots van de 1200.

Zondag 4 maart 2012

Zie het teamblog voor een update van de release-status van de 1200. Meer informatie volgt de komende dagen!

Dinsdag 28 februari 2012

Ook al hebben wij in de afgelopen twee weken geen updates gepubliceerd, we hebben niet stilgezeten. Integendeel! Ook als wij geen updates publiceren gaat het bouwen door. Er zijn in de afgelopen tijd vele uren besteed aan het afwerken van de 1200-locs, aan het interieur en aan de functies van de loc in de simulatie. Het is heel veel werk geweest - gelukkig is het erg leuk en ook nog eens zeer verslavend werk - maar het zit er bijna op. Een aantal features van de 1200 voor Railworks op een rijtje: - de schakelaars op het bedieningspaneel zijn volledig functioneel - de ramen kunnen geopend en gesloten worden - de deuren van de loc kunnen vanuit de cabine geopend en gesloten worden - de wijzerplaten van het bedieningspaneel zijn verlicht - de cabine kan 's avonds verlicht worden, zoals het grote voorbeeld - de locs worden tot leven gewekt met scripts die voor de besturing van de functies van de loc zorgen - de locs zijn voorzien van textures die speciaal voor de modellen gerendered zijn - de pantografen zijn zoals eerder gemeld onafhankelijk bedienbaar en bewegen 'smooth' omhoog en omlaag, zoals in het grote voorbeeld. - de cabine en buitenkant van de loc zijn vormgegeven aan de hand van vele details, zodat de herkenbaarheid groot is - een uitgebreide handleiding voor de virtuele machinist wordt meegeleverd. In de volgende update zullen we een aantal screenshots publiceren om een idee te geven van hetgeen je kunt verwachten van deze nieuwe release van Dutch Classics.

Maandag 13 februari 2012

Voor het afbouwen van de realistische 1200-locs geldt voor ons momenteel het motto 'it's all about scripting'... het model is tot leven gekomen door het maken van de benodigde lua scripts. Het heeft wat zweetdruppeltjes en grijze haren gekost, maar ze werken! Zoals het er nu naar uitziet zorgen we voor twee versies van elke loc: - een 'simpele' versie die te bedienen is met de HUD en met standaard functionaliteit - zeg maar, starten, pantograaf omhoog en rijden maar. Dit geeft de look and feel van de betere modellocomotief. :) - een 'expertversie'. Deze versie geeft je het gevoel dat je een echte machinist bent en je hebt hierbij grote controle over de locomotief. Om de loc te kunnen starten en rijden moet je de cabine induiken. De schakelaars en handels in de cabine, voorzover ze merkbare invloed hebben op het model, werken. Het bedieningspaneel van de loc is vrijwel volledig functioneel, Voorbeeld: je kunt elke lamp op de loc onafhankelijk bedienen zoals bij het grote voorbeeld en de pantografen zijn individueel bedienbaar. Dit geeft een groot gevoel van realisme. Naast de scripts werken we momenteel hard aan de geometrie van de cabine. Hoewel we in het bezit zijn van goed fotomateriaal moet er nog het een en ander gebeuren voordat we tevreden zijn met de 'looks' van de 1200-cab. Het voordeel van het bieden van de een simpele en expert bedieningsmodi is dat er voor elk wat wils is. Sommigen willen gewoon de loc uit de loods rijden en de virtuele treindienst draaien, anderen willen juist realisme in de bediening. We hopen op deze wijze iedereen tevreden te kunnen stellen.

Dinsdag 31 januari 2012

De 'moderne' geel/grijze 1200 rolt vandaag vanuit de werkplaats naar buiten. Ook het werk aan de cabine is gestart. In de praktijk gaat er net zoveel werk zitten in het bouwen van de cabine als in het bouwen van het model zelf. Je zit er nu eenmaal spreekwoordelijk met je neus bovenop, dus elk gebrek aan detail valt direct op. Om echt het gevoel te krijgen dat je 'op de bok' plaatsneemt is detail nodig. Ook het scripten van de functies van de loc is gestart. Als eerste hebben we ervoor gezorgd dat het model niet alleen de gebruikelijke configuratie van de driepuntsverlichting met rood achterlicht laat zien (die in het 'oude' model in L-vorm werd weergegeven, maar ook het rangeerlicht.

Zondag 29 januari 2012

Nog steeds bouwen wij door aan de 1200. Intussen hebben wij vier versies in een betastadium in de werkplaats. Er moet nog wel een aantal details worden toegevoegd/bewerkt, maar alle locs zijn rijdbaar en functioneren naar behoren. Het meeste werk zal de komende weken bestaan uit het gereed maken van de cabview, de animaties en de scripts. Een uitgebreide statusupdate én een eerste screenshot zijn in onze teamblog te vinden.

Woensdag 18 januari 2012

De definitieve releasedatum voor de 1200 loc wordt 1 maart 2012. Indien de loc eerder gereed is, schuift de releasedatum uiteraard naar voren op. Zie het teamblog op deze site voor meer informatie.

Zondag 8 januari 2012

Het bouwen aan de 1200-loc gaat in volle snelheid door. Momenteel besteden wij aandacht aan het detailleren van de koplampen en draaistellen van de loc.

Maandag 2 januari 2012

Een belangrijke mededeling voor diegenen die in bezit zijn van Megapack 1: de twee winterscenario's die in de freeware-sectie te vinden zijn werken ook voor Megapack 1. Bouwupdate voor de 1200-loc: wij zijn druk bezig met de physics van de locomotief. De blueprints en simulatiebestanden zijn ingevuld, nu volgt het finetunen...naar verwachting zal dit enkele weken in beslag gaan nemen. Het model van de 1200 loc zelf ziet er inmiddels erg herkenbaar uit.

Zondag 1 januari 2012

Wij wensen alle bezoekers van onze site een gelukkig, gezond en succesvol 2012! We wish all the visitors of our site a happy, healthy and succesful 2012! Wir wünschen allen Besuchern unserer Website ein glücklliches, gesundes und erfolgreiches neues Jahr! Wij willen vanaf deze plek iedereen van harte bedanken die in de afgelopen maanden onze releases mogelijk heeft gemaakt.

Decembernieuws 2011

Donderdag 29 december 2011

De twee winterscenario's voor Dutch Classics 2 zijn beschikbaar. Voor meer informatie zie de downloadpagina. De scenario's zijn gelijk aan de scenario's die reeds met Dutch Classics 2 worden meegeleverd, echter in een winterse setting. Bouwupdate: inmiddels is een proefversie van onze 1200 loc in Railworks op de baan verschenen.

Donderdag 22 december 2011

Binnen enkele dagen verschijnen in de freeware afdeling twee bewerkte scenario's voor Dutch Classics 2 in een winterse uitvoering. In Railworks verwachten we wél een witte kerst...

Woensdag 21 december 2011

Het werk aan Nederlands materieel voor Railworks gaat na de release van Dutch Classics 2 en het Megapack 1 onverminderd door. Er lopen nu twee projecten tegelijkertijd: de bouw van het Plan E rijtuigenpakket en het creëren van de NS locomotief serie 1200. Voor de locomotief zijn wij de basisvorm aan het smeden, voor het rijtuigenpakket zit het meeste werk in de afwerking van de buitenzijde en het vormgeven van het interieur. Het bouwen van de Plan E rijtuigen is van deze twee projecten het verst gevorderd. We zouden graag ook een Nederlandse route willen uitbrengen, maar daarvoor ontbreekt helaas nog de tijd. Het bouwen van Nederlandse routes laten we dus voorlopig over aan anderen.

Vrijdag 16 december 2011

Dutch Classics 2 is beschikbaar! U kunt het pakket vanaf nu in de shop bestellen. Op de valreep hebben we voor de 2e klasse rijtuigen nog een nieuwe passengerview gemaakt die in het pakket is opgenomen. Voor het gecombineerde pakket van Dutch Classics 1 en 2 hebben wij nog extra tijd nodig. Het pakket wordt momenteel gereed gemaakt voor release.

Dinsdag 13 december 2011

Het materieel voor Dutch Classics 2 is gereed! We gebruiken nog enkele dagen voor de laatste tests, om te zien of er schokkende issues voorkomen. Zijn er geen issues meer, dan releasen we Dutch Classics 2 op vrijdag 16 december 2011. Daarnaast zullen we een gecombineerd pakket van Dutch Classics 1+2 uitbrengen, voor diegenen die het eerste pakket nog niet in bezit hadden. In dat pakket bevinden zich alle sessies en materieelpakketten tot nu toe - veertien sessies en in totaal zesendertig uitvoeringen van het materieel type Bolkop, Plan C, Plan D en Plan K.

Woensdag 7 december 2011

Nieuws over de ontwikkeling van Dutch Classics 2: de buitenzijde van de restauratierijtuigen Plan D is voor alle uitvoeringen gereed, een aantal dagen eerder dan verwacht. Ook de handleiding voor Dutch Classics 2 ligt inmiddels klaar. Er blijven nog twee hordes over voordat we Dutch Classics 2 kunnen releasen: het interieur van de restauratierijtuigen (inmiddels voor 50% gereed) en de scenario's. Net als voor Dutch Classics 1 zullen we voor Dutch Classics 2 zes scenario's meeleveren met het pakket, met wellicht later nieuwe scenario's die via onze website worden gereleased.

Zondag 4 december 2011

Onder de shoppagina hebben we screenshots van Dutch Classics 2 gepubliceerd. Alleen aan het restauratierijtuig wordt nog gesleuteld, gepoetst en geschilderd, de overige typen rijtuigen zijn in al hun versies gereed. Intussen wordt ook gewerkt aan een handleiding voor Dutch Classics 2 en aan een aantal scenario´s waarin het materieel op de baan gebracht wordt.

Novembernieuws 2011

Woensdag 30 november 2011

Het werk aan het Plan C postrijtuig zit er op! De postwagon is met de details die we ingebouwd hebben van binnen en van buiten te herkennen als een echt klassiek postrijtuig. Sorteerkasten, de dakramen in het rijtuig, de bekende oude PTT postzakken met het rood-wit-blauw, de posterijen-logo's op de zijwand van het rijtuig en zelfs een brievenbus op de buitenkant ...het is allemaal bij dit rijtuig terug te vinden. In Dutch Classics 2 vindt u vier uitvoeringen van Plan C, van turkoois tot Berlijns blauw met computernummer, voor de diverse tijdperken waarin het rondgereden heeft. Het werk gaat nu door met de aanpassing van het laatste type rijtuig uit Dutch Classics 2: het restauratierijtuig. Inmiddels hebben we in totaal vijftien uitvoeringen van de diverse rijtuigen in Dutch Classics 2, dit is echter nog exclusief het restauratierijtuig...het totaal aantal uitvoeringen van de rijtuigen zal dus ongeveer twintig worden.

Vrijdag 25 november 2011

We added Paypal als payment option for our international customers. Wir haben Paypal als Zahlungmöglichkeit für unsere internationale Kunden im Shop verarbeitet. WIj hebben Paypal als betaaloptie toegevoegd voor onze internationale klanten, om hoge bankkosten voor u als gevolg van internationale bankoverschrijvingen te voorkomen. Wij nemen de helft van de Paypal transactiekosten voor onze rekening. Indien u vanuit Nederland bestelt kunt u uiteraard eveneens via Paypal bestellen indien u dit gemakkelijk vindt.

Donderdag 24 november 2011

Het Plan C materieel voor Dutch Classics 2 is aan de buitenkant gereed! Onderdelen zoals de schuifdeuren in dit rijtuig en de kop van dit type rijtuig zijn gedetailleerd vormgegeven. Omdat wij goede foto's van het interieur hebben, gaan wij nu met het interieur aan de slag. De verwachting is niet dat dit veel tijd kost; Plan C postrijtuiugen zijn behalve sorteerkasten voor de postverwerking grotendeels leeg. Na Plan C gaan wij met de restauratierijtuigen Plan D aan de slag.

Dinsdag 15 november 2011

Inmiddels is het Plan K materieel voor Dutch Classics 2 nagenoeg gereed. We hebben de afgelopen dagen veel aandacht besteed aan verdere detaillering van het interieur, omdat wij over goede foto's van Plan K konden beschikken. Ook de buitenkant had aandacht nodig - Plan K heeft een aantal details die anders zijn dan het Plan D materieel. Het werk gaat nu door met Plan D restauratie en Plan C (Plan D postrijtuig). Wij hopen dat u nog even geduld heeft voor de release van Dutch Classics 2!

Zondag 13 november 2011

De twee nieuwe scenario's voor Dutch Classics 1 zijn beschikbaar. Zie voor meer informatie de Freeware sectie van deze website onder het submenu 'Scenario's'. Downloaden

Zaterdag 12 november 2011

Op zondag 13 november bieden wij twee nieuwe scenario's aan voor Dutch Classics 1. Ze zullen te vinden zijn in de Freeware afdeling op deze site onder 'scenario's'.

Vrijdag 11 november 2011

Inmiddels hebben wij nieuwe foto's kunnen maken van het materieel dat onderdeel wordt van Dutch Classics 2. Om het materieel nog beter te kunnen detailleren hebben wij de release enkele dagen uitgesteld.

Woensdag 9 november 2011

Afgelopen weekend is het Dutch Classics team op pad geweest. Tijdens een bezoek aan het Nederlands Spoorwegmuseum hebben wij honderden foto's gemaakt van museummaterieel. Binnenkort posten wij een aantal foto's op deze site.

Vrijdag 4 november 2011

Nieuwe screenshots toegevoegd voor Dutch Classics 1.

Dinsdag 2 november 2011

Screenshotpagina toegevoegd voor Dutch Classics 1.

Dinsdag 25 oktober 2011

Onze website is live! Na drie maanden van voorbereidingen en demonstraties van betaversies aan een select gezelschap zijn wij nu op deze website te vinden.