Nieuws september 2019

De 3D modellen van de vernieuwde 1300 zijn in hoog tempo geconverteerd voor gebruik in Train Simulator en rijden inmiddels hun rondjes op het testtraject en in een aantal routes. De gele gemoderniseerde uitvoering, de geel grijze, Berlijns blauwe en turkoise uitvoering zijn op basis van het nieuwe 3D model succesvol in DTG Train Simulator geïmporteerd. Hieronder is een van de uitvoeringen van de turkoise 1300 te zien in een screenshot. De loc die hier te zien is, is nog niet compleet, er ontbreekt bijvoorbeeld nog het een en ander aan opschriften. Van elke uitvoering wordt een aantal versies gemaakt, waaronder een 'hoogglans' versie en een geweatherde, vervuilde versie. Het Nederlandse klimaat met wind, regen en sneeuw en de dagelijkse praktijk van het spoorbedrijf met de invloed van stof en vuil laten immers al gauw hun sporen achter op de locs.

Nieuw voor deze add on is dat de 1300 omgezet wordt in twee uitvoeringen: een uitvoering die qua detailniveau vergelijkbaar is met de huidige versie van de 1300, en een uitvoering in hoger detail. De vernieuwingen worden uiteraard zoveel mogelijk in beide versies meegenomen.
De uitvoering in hoog detail bevat veel meer samenstellende delen, zogeheten 'polygonen' en de textures die gebruikt worden zijn in aanmerkelijk groter formaat opgeslagen. Deze laatste uitvoering wordt zoals het er nu uitziet in een aparte add on ondergebracht, zodat iedere trainsimmer kan kiezen of hij voor materieel met optimaal detail of materieel met optimale performance gaat. Trainsimmers die hoge resolutie monitoren, een hedendaagse pc en een goede videokaart bezitten (4k monitoren zijn immers al heel normaal geworden) zullen bijzonder blij zijn met de gedetailleerdere uitvoeringen omdat deze juist in die situatie goed tot hun recht komen. Hieronder is een 3D render te zien die het detailniveau van de pantografen in de hoog detail versie toont.


Diegenen die juist een wat oudere of minder snelle pc of laptop bezitten of geen behoefte hebben aan hoog detail zullen blij zijn met de lichtere uitvoering.
Iemand die niet gesteld is op detail hoeft in dat geval dan ook niet beide versies aan te schaffen indien hij of zij slechts in één variant geïnteresseerd is. Voor diegenen die prijs stellen op optimale performance en voor diegenen voor wie het detailniveau wat minder mag is dus een eenvoudiger uitvoering van de locs beschikbaar. Desondanks is de eenvoudiger uitvoering nog steeds een locmodel dat veel detail bevat.</p>
De textures van alle modellen worden met licht en schaduwwerking gerenderd, zodat de belichtingseffecten veel beter zijn dan hetgeen TS 2019 zelf kan weergeven.
De toepassing van een nieuwe rendermethode zorgt voor nog realistischer resultaten.